Съдът върна Пловдивския панаир на държавата. Гергов ще обжалва докрай

Новините

01-02-2011, 14:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пловдивският окръжен съд обяви за нищожни увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив" АД от 2006 г. и 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството, съобщава Дарик радио Пловдив.

Делото беше заведено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Това стана след проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

Решението на съда е част от усилията ни като министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир, гласи коментарът на министър Трайков, публикуван на сайта на икономическото ведомство. Обещах това още в началото на мандата ми. Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството, допълни министърът.

В отговор изпълнителният директор на панаира Георги Гергов (на снимката) заяви пред Дарик радио, че категорично ще обжалва решението пред Апелативния съд още следващата седмица.

Проверката, направена през април 2010, констатира  нарушения и в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров (потвърдени в мотивите към решението на съда), в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка  на "Пълдин туринвест" АД - дружеството, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Eдин от мотивите за решението на съда е, че към датата на първото увеличение на капитала - 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така бившият министър Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала. Освен това, съгласно чл. 28 ал. 7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация.