SOS: Не стига мястото за всички жертви на насилие

Мисия Варна

01-02-2011, 21:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кризисният център с 10 места е крайно недостатъчен, за да приюти всички жертви на домашно насилие,

които търсят помощ във фондация "SOS семейства в риск". Това стана ясно днес на конференция, посветена на проблема с насилието в дома. Активистите на фондацията, финансирана от общинския бюджет и от холандското правителство, са работили по 250 случая тази година. 32 жертви на насилие, но и на трафик на хора, са били настанени в кризисния център. 26 от тях за първи път търсят помощ от фондацията. 15 са деца. "SOS"-aдвокатите са завели дела по 35 от случаите. 75% от тях са завършили със заповед за защита на пострадалото лице, разказа Цветелина Стефанова.

Само през декември пък в Центъра за закрила на детето са получени над 400 жалби за деца в риск, съобщи Емануил Манолов, началник на Регионалната дирекция "Социално подпомагане".

На срещата стана ясно още, че кризисният център във Варна е принуден да обслужва не само цялата област, но и хора от Търговище, Разград, Шумен, Добрич. Оказва се, че по финансови и психологически проблеми в по-малките градове никой не иска да се занимава с тази социална услуга. Освен това обществото ни все още е склонно да омаловажава проблемите с трафика на хора и домашното насилие. Това обрича дейността на социалните работници на безпаричие и неразбиране. "Всеки си мисли, че това не е негов проблем, че тези неща се случват при съседите, при боклуци някакви, но не и на него, не и на "нормалните" хора", обясни д-р Борислав Станчев от отдел "Превенции" на Община Варна. 54% от българите са убедени, че домашното насилие е семеен, а не социален проблем, показват изследвания. Затова превенцията на община Варна е насочена не само към семействата в риск, но и към учениците на "елитните" гимназии, например, които отсега трябва да бъдат научени да гледат с нужното внимание и отзивчивост на тези проблеми. "Имаме нужда от промяна в общественото мнение, за да се борим адекватно с домашното насилие и трафика на хора", категоричен е д-р Станчев.
Община Варна е на първо място в страната по предлаганите социални услуги, отчете пък д-р Здравко Марков, шеф на общинската дирекция „Социално подпомагане и жилищна политика”. В столицата за 23 предлагани услуги са назначени 120 общински служители. Във Варна чиновниците са 10, а услугите - 2 пъти повече.