"Монитор": Кметът на Несебър уредил Диневи с имот за бедни

Архив Варна

02-02-2011, 07:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кметът на Несебър Николай Димитров уредил скандалните бизнесмени братя Диневи с над 700 кв.м. площ в курорта Св. Влас зад гърба на местния парламент, като направил сделката по наредбата за граждани с жилищни нужди.

За поредната далавера на Диневи и кмета на Октопода, както стана известен Димитров, алармира вчера лидерът на местната партия ДЕЛА и общински съветник в Несебър Атанас Терзиев.

Врътката станала чрез анекс, подписан през май 2010 г. между кметството и фирмата на Йордан и Динко Диневи - Венид „ЕООД”.  Самият документ пък е допълнение към договор за отстъпено право на строеж върху общински терен, сключен на 10 ноември 2004 г. между кметството и фирма „Ре Те Ком”ООД. Към тогавашния момент 48% от дружеството са собственост на Динко Динев, а в контракта изрично е записано, че теренът се дава за офис с 291 кв.м. разгърната застроена площ. През юни 2007 г. „Венид” ЕООД откупува правото на строеж от „Ре Те Ком”ООД, но на терена все още няма сграда. Нещата остават така до пролетта на миналата година, когато братята подписват въпросния анекс с екипа на кмета. След като получават допълнителната площ, е издигната и сграда. Допълнителното споразумение е подписано в нарушение на поне две правила, обясни Терзиев. От една страна анексът е сключен след изтичането на 5-годишната давност на първоначално отстъпеното право на строеж. От друга, за да не минава сделката през съгласуване с общинския съвет, е направена по наредбата за жилищни нужди, макар тя да се отнася само за граждани. „В същото време в случая стана въпрос за юридическо лице, а и трудно ще повярваме, че Динко Динев има жилищни нужди. Заобикалянето на общинския съвет и съзнателното надхвърляне на отговорносите на кмета при разпореждането с общински имоти е явно престъпление, което се превърна в емблема на сегашното управление”, отсече вчера лидерът на ДЕЛА и допълни: „Това е поредното корупционно решение, което показва, че общината се управлява главно с цел защита и отстояване на бизнес интересите на няколко души за сметка на всички данъкоплатци”. Терзиев подчерта, че партията ще настоява за възстановяване на собствеността на общината върху имота, както и за подвеждане под отговорност на замесените лица.