"Стандарт": Шефове внасят IT специалисти и инженери от Сърбия и Русия

Архив Варна

07-02-2011, 05:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Юпита от чужбина ще влеят свежа кръв в родните компании.

Заради липсата на достатъчно специалисти у нас фирмите търсят експерти от странство. Сърби, руснаци, украинци, турци, молдовци или хървати са надеждата на българските работодатели от различни сектори да попълнят незаетите висококвалифицирани работни места. От 1 юни България въвежда "синята карта" - документа, с който Европейският съюз привлича мозъци отвън по подобие на "зелената карта" в САЩ и Канада. Този кетап дава много повече предимства на притежателите му в сравнение със сегашната трудова виза. За чужденците, избрали България, той може да бъде трамплин за реализация в Евросъюза. Пускането на "синята карта" ще стимулира нашите младежи да учат и да изкарват допълнителни квалификации, за да са конкурентоспособни.

Условието един чужденец от страна извън ЕС да получи "синя карта", е да има диплома за висше образование, обясни Христо Симеонов, експерт от социалното министерство. Дали е инженер, лекар, юрист или ИТ специалист - няма значение. Преди това обаче чужденецът трябва да си е намерил вече работата у нас. Работодателят му от негово име ще кандидатства за "синята карта". Преди да бъде одобрен кандидатът, службите по заетостта ще проверяват дали наистина няма подходящ българин за въпросната длъжност.

В момента се пишат процедурите, по които ще става получаването на документа. Те ще бъдат регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта, наредбата за наемане на чужденци и правилника за прилагане на Закона за чужденците.
Работодателските организации настояват за по-лесни процедури, които да направят "синята карта" реално приложима. Например да не се налага всяка година тя да бъде продължавана. Документът да се издава не само за хора с висше образование, но и за такива специалисти, които имат поне петгодишен професионален опит, който може да бъде доказан, е друго искане на бизнеса. Това ще улесни най-вече намирането на компютърни спецове, които може и да нямат диплома, но пък са с необходимата квалификация. По същия начин ще се реши проблемът и с кадрите в колцентровете, където се търсят хора, владеещи чужди езици почти като майчиния.

Повечето представители на бизнеса, до които в. "Стандарт" се допита, не очакват огромен наплив отвън след въвеждането на "синята карта". Затова и засега България няма намерение да въвежда квоти за внос на висококвалифицирани специалисти. Трябва да осигурим възможно най-добри условия за достъп на подобни хора до нашия трудов пазар, заяви Иван Захариев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Инженери и компютърни специалисти ще бъдат сред най-търсените кадри със "сини карти", прогнозира шефът на "Джоб тайгър" Светлозар Петров. Добри IT специалисти на практика вече няма на пазара на труда у нас - всички са назначени, а работодателите продължават да търсят, казва Петров. Същото се отнася и за висококвалифицирани инженерни кадри.
От IT сектора смятат, че е напълно реалистично да привлекат мозъци от Турция, Сърбия или Хърватска. Ако очаквате да чуете, че масово ще дойдат индийци и китайци, ще ви разочаровам, заяви Веселин Янков, изп. директор на БАИТ. IT фирмите търсят кадри със специфични способности, а те не виреят масово. Със "синята карта" обаче ще можем да привлечем правилните хора, смята Янков.