Химикали от Втората световна още тровят Черно море

Новините

12-02-2011, 05:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Хиляди бъчви с отровни химикали от времето на Втората световна война замърсяват Черно море, съобщава вестник "Комсомольская Правда".

Проверка по сигнал в интернет, според който край бреговете на Крим има  хиляди бъчви с отровни химикали, установила, че близо 500 бъчви са били потопени край брега. Това станало през 1941 година, за да не бъдат заловени от немците. Миналата година е изтекъл гаранционният срок на контейнерите и изследванията, направени от харковската лаборатория, показали, че те текат.

Така, близо до "перлата" на Крим „Лястовичо гнездо", където са потопени 24 варела, съдържанието на арсен във водата превишава нормата повече от 100 пъти, което означава, че иприта и луизита са проникнали в морската вода. Според "Новый Канал", съдържанието на такава наситеност е достатъчно да бъде унищожено всичко живо в радиус от 40 километра. Изваждането и обезвреждането на контейнерите не се предвижда, поне за тази година, тъй като в бюджета на Автономната република средства за това не са предвидени.