Ивайло Калфин: Сега започват въпросите за Египет, за Близкия изток и за света

Новините

14-02-2011, 13:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Коментар на Ивайло Калфин, публикуван в националните медии

Хосни Мубарак си отиде. Сега започват въпросите за Египет, за Близкия изток и за света. Ето някои от тях:

Постигнаха ли целта си протестиращите? Да, Мубарак се оттегли. Но хората бяха на улиците не заради идеологически или политически причини, а заради тежката икономическа ситуация в страната. Заради ниските доходи и заради безработицата, особено сред младите хора. Тези неща няма да се променят скоро. На следващия ден, през следващата седмица, догодина, неизбежно ще дойде разочарованието на участниците в революцията от резултатите от революцията. Ще могат ли новите управляващи да се справят с това разочарование?

Могат ли на власт в Египет да дойдат радикални ислямисти? Не е задължително, но рискът е реален. Сега - заради факта, че „Мюсюлмански братя" са единствената организирана сила, а в бъдеще - заради неизбежното разочарование на хората. Второто е по-опасно и може да доведе до активизиране на "Ал Кайда" и на други терористични структури.

Настъпва ли демокрацията в Египет? Не е сигурно. Свалянето на един режим само по себе си не означава, че след него не идва друг. При всички случаи преходът към демокрация ще бъде много сложен. Необходимо е тепърва да се създава политическата структура на демократичното общество, включително влиятелни партии, които да предоставят политически алтернативи и които да имат подкрепа от гражданите. Всъщност, сега всичко зависи от военните, които държат властта. Доколко те ще подпомагат създаването на демократично общество, дали, кога и при какви условия ще предадат властта на цивилно управление?

Какво ще стане в Близкия Изток? Споразумението между Израел и Египет, подписано в резиденцията на американския президент Джими Картър в Кемп Дейвид преди повече от 30 години и което беше в основата на опитите за постигане на мир в Близкия Изток, надали ще бъде продължено. Както в Египет, така и в целия арабски свят ще се засилят антиизраелските настроения. Това може да доведе до нови конфликти. Но при много добра политика може да доведе и до намирането на решения. Сега на ход е висшата дипломация.

Каква ще е ролята на ЕС и САЩ? В Египет САЩ се свързват с Мубарак. Населението в Египет, а и в други арабски страни ще възприеме свалянето на президента като доказателство за неуспеха на американската политика. Оттук нататък САЩ и ЕС трябва да се намесват изключително внимателно. Те трябва да намерят баланса между това да останат фактор в Близкия изток и същевременно да не се възприемат като силови играчи, които натрапват решения. Арабските страни следва да поемат своята отговорност за мира в Близкия изток, като ЕС и САЩ покажат достатъчно ясно, че връщането към разширяването на конфликтите и нови войни не са приемлива възможност.