Чакаме и ЕКОФИН да потвърди отпадането ни от процедурата за свръхдефицит

Новините

15-02-2011, 08:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще участва в Брюксел в заседанието на съвета на министрите на финансите на ЕС (ЕКОФИН),

като очакванията са, че на срещата ще бъде потвърдена оценката на ЕК, че не са необходими по-нататъшни стъпки за България по процедурата за прекомерен бюджетен дефицит за 2009 г., съобщи Дарик.

България е предприела мерки, които биха осигурили достатъчен напредък за коригиране на прекомерния дефицит в поставените срокове, пише в становището на ЕК, изпратено до Съвета на ЕС. За да бъде изключена страната ни от процедурата за свръхдефицит, е необходимо да бъдат публикувани статистическите данни за 2011 г., което се очаква към март следващата година, уточни вицепремиерът, цитиран от БТА. Той добави, че очакваното решение на ЕКОФИН означава, че до края на настоящата година не се предвижда България да подава доклади, както и ЕС да прилага допълнително наблюдение над страната по въпросите за дефицита.

Вицепремиерът Дянков ще представи българските предложения по отношение на Пакта за финансова стабилност, както и стъпките, които предстоят за промяна на конституцията в тази насока. Една от идеите е с промяна на основния закон да бъде предвидено съотношение на размера на дефицита спрямо БВП, като нарушението на това съотношение да представлява нарушаване на конституцията.

Това става основна политика не само сега, но и в дългосрочен план; това е единственият начин да се покаже стабилност във времето, коментира вицепремиерът. Според него подобен ход би дал силен положителен сигнал към инвеститорите у нас, че държава е с много стабилна финансова политика в ЕС, заедно с Германия и някои скандинавски държави. Дянков отбеляза, че подобно решение за промени е свързано с фиксиран валутен курс. Предвижда се новите норми да бъдат пренебрегвани при форсмажорни обстоятелства като природни бедствия, които не зависят от политиката на дадено правителство и така да бъде осигурена определена гъвкавост.