Искат ни 7,3 млн. евро за “Бургас-Александруполис”

Новините

20-02-2011, 16:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България не се отказва от диалог за петролопровода

“Бургас-Александруполис”. Вицепрезидентът на руската фирма “Транснефт” Михаил Барков заявил това преди ден след заседание на наблюдателния съвет на проектната компания “Транс-Болкан пайплайн” в Рим, пише електронното издание на "Труд". 51% от нея принадлежат на руския консорциум от “Транснефт”, “Роснефт” и “Газпромнефт”. Българската “Проектна компания петролопровод Бургас - Александруполис БГ” притежава 24,5 %. Същия дял има и гръцкият консорциум “ДЕП-Тракия”, където са “Гръцки петрол ЛП”, “Лацис Груп” и “Прометеус Газ”.

Срокът за плащане на българските задължения от 7,3 млн. евро по проекта е удължен от 15 декември м.г. до 20 март 2011 г., допълнил Барков, цитиран от РИА “Новости”. Дълговете се натрупали, тъй като м.г. българската страна нищо не плащала и на практика е замразила участието си.

Задължения по проекта имала и Гърция, макар и по-малко - 1,269 млн. евро.

На заседанието в четвъртък гръцката страна приела да поеме изцяло ДДС по проекта. Ако до 1 май гърците не могат да платят в пълен обем ДДС, сумата щяла да се разпредели между тримата участници - по 350 000 евро за всеки.

В Рим било решено също да се минимизират разходите по проекта - да се намали персоналът и плащаните наеми. Следващото заседание на наблюдателния съвет ще бъде на 2 юни.

Според Барков, ако българската страна не плати дължимите суми и не одобри оценката на въздействието върху околната среда, ще бъде взето решение компанията да мине на “спящ режим”. Това означавало, че тя ще остане само с един офис в Амстердам и с един служител там.

Според Барков на заседанието България е изразила подкрепата си по екологичните стандарти: “Като цяло българската страна имаше положително поведение на срещата. Имаше усещане за подобряване на позициите им.”

По проект по тръбата годишно трябва да се пренасят 30 млн. т петрол с възможност за увеличаване на капацитета до 50 млн. т.