"Сега": Близо 600 000 българи нямат достъп до личен лекар

Архив Варна

21-02-2011, 06:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

582 809 български граждани живеят на места, където няма лични лекари,

сочи справка на Министерството на здравеопазването. Това е населението на градовете и селата, към които няма достатъчно интерес от страна на джипитата, пише "Сега". Данните са събрани от МЗ във връзка с новата здравна карта на страната, в която пише и колко е минималният и максималният брой общопрактикуващи лекари, нужни за покриване на нуждите на населението.

Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села. Става дума за неатрактивни райони - слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали - 51. Сериозен недостиг на лекари има и в областите Търговище и Силистра - по 27 незаети практики, Варна, Ловеч и Пловдив - по 26, Разград и Русе - по 25. Прави впечатление, че част от тях са и в по-малки градове, не само в села. Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца.

Няма обобщени справки за предишен брой на незаетите лекарски места. От десетилетия обаче редица малки населени места са без доктори, а тенденцията е джипитата в неатрактивните райони да намаляват все повече. В Ловеч например преди 3 години незаетите практики са били 24, а сега вече са 26. В Смолян обаче те изненадващо са нараснали - от 22 през 2009 г., незаети са вече само 14. В Добрич са били 5 и остават толкова, в Сливен от 5 незаетите практики намаляват на 1, в Търново обаче от 11 са вече 19.