„Ройтерс”: Икономиките на България и Румъния ще продължат да изостават

Варна Лайф

24-02-2011, 09:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В свой анализ агенция Ройтерс прогнозира, че икономиките на двете най-нови членки на ЕС - България и Румъния, ще изостават дори от централноевропейските си съседи години напред.

Тези две страни все още не са почувствали ползите от членството, се констатира в анализа.

В публикацията, цитирана от БТА, се отбелязва, че балканските държави, които се присъединиха към ЕС преди четири години, са регистрирали бърз растеж до 2008 г., но последвалият колапс на пазара на кредити и недвижими имоти ги е оставил двете най-бедни страни в клуба.

Тази година двете страни според прогнозите се очаква да регистрират по-слаб растеж от съседите си от региона (1.5-2.5 процента) и, въпреки че той би трябвало да се ускори от 2012 г. (4-4.5 процента), това все така би означавало, че наваксването на изоставането ще е трудна задача.

Главните причини, които се сочат за икономическата слабост на България и Румъния и за непълното използване на техния потенциал, са корупцията, неефективната съдебна система, липсата на реформи, лошата инфраструктура, слабото усвояване на парите от европейските фондове, а често и недостига на квалифицирана работна ръка.

Разумната фискална политика на двете страни сама по себе си не е достатъчна, за да привлече чуждестранните инвестиции, които се стичат в държави като Полша и Чехия.

Ройтерс отчита и тежките последици от спукването на балона на пазара на недвижими имоти, което "съсипа много от черноморските и планинските ски курорти в България".