"Дневник": Бум на дела на монополисти и банки срещу клиенти

Архив Варна

25-02-2011, 08:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Рекорд от над 102 000 дела за 2010 г. отчете Софийският районен съд (СРС), пише "Дневник".

В тази бройка не влиза работата на съдиите по вписванията и държавните съдебни изпълнители. Най-много - над 80 хил., са гражданските дела, като около 60 000 от тях са на т. нар. монополисти, мобилни оператори и банки срещу клиенти длъжници.

Скокът на гражданските дела спрямо 2009 г. е с над 6500. Не се осъществи заливането на съда с искове от фирмата "С.Г.ГРУП", която миналата година обяви, че е купила взимания на "Космо България мобайл" ("Глобул") от клиенти, обясни председателят на съда Красимир Влахов. Най-много са делата, които "Топлофикация" води срещу длъжниците си, каза той. Следват ЧЕЗ, "Софийска вода", мобилните оператори и банките.

Според Влахов един от големите проблеми на делата на "Топлофикация" срещу некоректните й клиенти е липсата на квалифицирани вещи лица - топлотехници, които да извършват експертизи. "Ходил съм и в Техническия университет, и в Камарата на инженерите, но просто има липса на такива специалисти. Водим преговори с "Топлофикация" за засилване на медиацията (извънсъдебните споразумения - бел. ред.) по тези дела", каза Влахов.

Скокът на гражданските дела е довел и до рекордно натоварване на съдиите - през миналата година всеки е получил средно по 1146 нови дела, или около четири на ден. На всеки наказателен съдия пък са се падали по 482 нови процеса. И там ръстът е значителен, като от близо 20 000 през 2009 г. миналата година те са достигнали 22 181. От тях са решени 5641, а 3596 наказателни дела са завършили със споразумения.

Значителен остава и броят на осъдените непълнолетни - 234, най-често за кражби, притежание на наркотици и хулиганство.

Нечуван е и броят на призовките и съобщенията, които 75-те служители на съда са връчили през миналата година - близо половин милион. Заради прекомерното натоварване съдът е започнал да търси различни алтернативни начини за призоваване на някои от най-големите си клиенти. Някои от банките са се съгласили да получават призовките си по електронната поща. Водят се преговори и с агенцията за социално подпомагане. МВР и служителите му се призовават само по факс. Вещите лица пък получават sms да се явят, а това са около 400 съобщения седмично.

Друго нововъведение в съда е директният достъп на магистратите до националната база данни "Население". Чрез нея съдът е спестил средства на гражданите, които издирват ответници по делата, но не им знаят адреса. Преди съдът да получи достъп до тази база данни, той издаваше на гражданите специални удостоверения, за които те плащаха по 5 лв. и с тях тепърва човек трябваше да отиде в ГРАО или МВР и да иска адресна справка, която отново да плати.