"Дневник": Достъпът до търговския регистър ще се решава след анализ и прожекция

Архив Варна

28-02-2011, 02:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дали пълната информация за фирмите ще остане достъпна за всички,

както е сега, дали за ползването й ще е необходима проста регистрация, както предлага Министерството на правосъдието, или фирмените дела ще бъдат затворени и с тях ще разполагат само избрани професии, както иска Емил Радев от ГЕРБ. Това са вариантите, които ще обсъди парламентарната правна комисия за търговския регистър, пише "Дневник".

Само преди две седмици идеята на Радев беше одобрена на второ четене от комисията при промените в Закона за търговския регистър. Гласуването на текстовете обаче не беше завършено и председателят на комисията Искра Фидосова се върна към темата с публичността на данните за фирмите. Тя и колегите й подложиха на разпит шефа на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Тя трябваше да защити проекта на правосъдното министерство, който оставя всеобщия достъп до фирмените дела, но изисква регистрация на потребителите. "При нас непрекъснато постъпват сигнали, че вписванията на дружествата се бавят по 45 дни, дори по два месеца. Ако сега въведем нещо ново, при кашата, която сте забъркали, рискуваме да стане още по-лошо", обърна се Фидосова към Николова.
Фидосова реши да подходи прагматично към вземането на решението за публичността на регистъра.

Тя прекъсна на няколко пъти Николова, която искаше да обясни, че е по-добре всички да имат достъп до фирмените дела след регистрация, защото така ще се постигне баланс между защитата на личните данни и публичността. "Оставете тия приказки за баланс. При тоя батак в регистъра кое е по-лесно и по-евтино - да издадете сертификати за достъп на 5 млн. граждани или на 10 хил. представители на определени професии", попита Фидосова шефа на агенцията и извади елката.

За няколко минути дългогодишният нотариус изчисли, че във всяка служба на търговския регистър ще постъпят 166 хил. заявления за получаване на сертификат за достъп, или по 6600 на служител. "Това са 137.5 работни дни, и то ако правите само това. Елементарната аритметика показва, че е абсурдно", констатира Фидосова.

След като тя приключи със сметките, депутатът Емил Радев призна, че най-добрият вариант е да не се ограничава достъпът, а да се заличат копията от лични карти, спесимени от подписи, брачни свидетелства и нотариални актове, приложени по фирмените дела. "За съжаление ми беше казано, че това ще е много скъпо", каза Радев, но не знаеше сума.

Тогава Фидосова възложи на Агенцията по вписванията анализ на ситуацията, цената и ефекта от промените в трите им варианта. "На 24 март вземаме прожекционния апарат, излизаме пред хората и показваме какво в регистъра ще се вижда и какво не. Важно е да има ефект от тази работа, няма да ме питат и да се червя", заяви тя.