“Жива пролет” - да преброим заедно прелетните птици

Архив Варна

28-02-2011, 12:24

Снимка:

СНИМКИ: БЗДП

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Обикновеният пчелояд е новият герой на пролет 2011.

Българското дружество за защита нa птиците стартира кампанията „Жива пролет” на 1 март. Това е европейски проект, който приканва семейства с малки деца да споделят за техните първи наблюдения на мигриращи птици, завръщащи се от топлите страни, съобщи БЗДП.

Участниците се насърчават да записват данните за видените птици на интернет страницата на “Жива пролет”, където десетки хиляди наблюдения ще допринесат за създаването на интерактивна карта, позволяваща на посетителите да проследят пристигането на мигриращите птици в Европа с настъпването на пролетта.

През 2011 г. “Жива пролет” проследява пет мигриращи вида: белия щъркел, бързолета, селската лястовица, кукувицата и изключително пъстрия нов за 2011 г. вид - обикновения пчелояд.

Пчелоядите са едни от най-красивите ярко оцветени птици, срещащи се в Европа. Благодарение на склонността им да кацат върху жици, изсъхнали дървета, или други високи места, откъдето те забелязват своятa плячка – насекомите, те са доста лесно забележими. Пчелоядите са много социални, често наблюдавани в големи ята. Когато не мигрират, те дори си сътрудничат при отглеждането малките. Миграцията е тежко изпитание за този вид, като учените оценяват, че само един на всеки три пчелояда, напускащи Европа през есента, се завръща напролет.

Кампанията “Жива пролет” е лесен и забавен начин за родителите да въведат децата си, на възраст от 8 до 12 години, в чудото на Европейската пролетна миграция.

Сайтът представлява и чудесен източник на информация за подрастващи природолюбители.

България е сред 36-е страни от Европа, Близкия Изток и Африка, които за шеста поредна година ще се включат в инициативата, допринасяйки за подобряването на природозащитното образование, насочено към семействата, като показват колко привлекателни и въвличащи могат да бъдат семейните занимания на открито.

В България кампанията се координира от Българско дружество за защита на птиците, партньор на международната природозащитна организация BirdLife International.

За да научите повече за “Жива пролет” или за да въведете вашите наблюдения, посетете сайта на проекта - springalive.net. Можете да се свържете и с Българско дружество за защита на птиците, или да се обадите на телефон 0878 599 363.