Вдигат в Преслав двореца на Симеон

Архив Варна

04-03-2011, 08:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Златният век на българската държава ще блесне отново с цялото си величие,

пише "Стандарт". Дворцовият комплекс във Велики Преслав да възкръсне чрез огромен макет в мащаб 1:10, е идеята на мегапроекта "Векът на цар Симеон Велики оживява". Общинската администрация в лицето на кмета на община Велики Преслав инж. Димо Бодуров са привлекли за консултанти проф. Николай Овчаров и проф. Маргарита Ваклинова.
Начинанието обаче се "явява на поправка", защото при кандидатстването дребни технически изисквания за вида на предпазната козирка са оставили проекта извън класацията. До средата на март експертите на Бодуров ще бъдат на финала на подготовката на проекта "Векът на цар Симеон Велики оживява" за второ кандидатстване. Този път по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции". "Предвиждаме консервация и частична
реставрация на владетелската и патриаршеската църкви
както и социализация на свързващите ги площадни пространства", обясняват специалистите. Дворцовият комплекс и Патриаршията също са в проектната схема. Това представлява почти половината от вътрешния град. Над 4 метра ще бъдат високи сградите, които ще имитират напълно Симеоновия дворец. Мегакомплексът ще бъде разположен на близо 1000 кв. м непосредствено до археологическия музей в близост до старините. Авторите на проекта замислят специално осветление, анимация и атрактивни фигури да пресъздадат напълно атмосферата от Златния век на българската държава. В Преслав са сключили пръсти за късмет и знаят, че ако вдигнат туристическото съоръжение, гостите на старините ще се увеличат десетократно.
От седмица обаче екипът на инж. Бодуров вече работи на два фронта за археологическия резерват. Преславци успяха да се класират в десетката на Националната кампания "Чудесата на България" и вече са готови с нов проект, който ще получи финансиране от 1 млн. лева. Главният архитект на общината Гергана Цонкова уточнява, че най-рационално и с видим ефект биха се реализирали средствата от кампанията на десетте национални светини, ако се насочат към завършване на консервационно-реставрационните работи и се социализира пространството южно от дворцовия комплекс до Южната крепостна стена с порта. Да се изработят и монтират информационни
табели с цветна триизмерна конструкция
за всеки от археологическите обекти, планират експертите. Южният сектор на вътрешния град обхваща административни, военни и други обслужващи сгради и помещения, които са почти напълно проучени и някои частично консервирани. Цялото пространство е необходимо да се естетизира и социализира чрез възстановяване на туристическите алеи за достъп. Площта около Южния площад с невероятен средновековен шадраван също е добре проучена и частично консервирана заедно с южната порта. Оказва се, че средновековен Преслав е имал уникална за времето си водопроводна мрежа и е първата европейска столица с водопровод. Запазените тръби излизат изпод руините и до момента са засечени множество разклонения. Подобни съоръжения са били непознати за останалите европейски столици от този период, категорични са експертите. "По наше мнение фиалата (б.а. водното огледало) може да се възстанови в приблизителен вид с колонадата, покритието и пространството около нея", обяснява архитект Цонкова. Възстановената в почти пълен вид южна порта, както и консервираните на север и юг от нея сгради и работилници имат необходимост от частична реконсервация, признават още от администрацията на Бодуров. Хората му предлагат и частична реконструкция на едно от казармените помещения и зад крепостната стена - на едно от търговските помещения. Националната кампания "Чудесата на България" помогна за разгръщането и на този проект, обясняват преславци. Така чрез интегриране и допълване на средствата от ЕС за подпомагане на българския туризъм, съфинансиране от общинския бюджет в размер на 5% и тези, осигурени от държавата, 1 000 000 лева ще направят вътрешния град на Симеоновата столица напълно завършен. А туристите ще имат една съвременна и модерна историческа дестинация.