Вечеря и спагети, сълзи за глупаци – Русе и Шумен гастролират на варненска сцена

Архив Варна

04-03-2011, 11:35

Снимка:

СНИМКИ: МОМЧИЛ МИХАЙЛОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Да не видиш добрите театрални трупи на ДТ „Сава Огнянов” - Русе и  Куклено-драматичен театър „Васил Друмев” - Шумен, си е повече от грях.

Познавам добре двата театъра, с талантливите им актьори, още преди настоящите им директори да им станат... директори. Това, че менажерите им  не ми съответстват  профилно на „Лице книга” (Фейсбукито) е друг въпрос, но пък комедиите, които са подготвили за местната публика ще научат нашите театрали-ръководители, че е крайно време комедията да бъде жанр със съвременно послание, без много опити за назидателност, а с намигване към дребничките проблеми от бита.

Трупата от Шумен идва със заглавие, което носи аромата на нещо от киното на Мастрояни, София Лорен, Виторио де Сика и т.н., защото пиесата „Събота, неделя, понеделник”, писана преди повече от 50-години от Е.Филипо, е зрелищно надиграване с иронията на съдбата, с чудото да си част от голяма италианска фамилия, в която смехът и сълзата са едно и също. Режисьор на спектакъла под леко видоизмененото заглавие е драматургът Юрий Дачев, който отдавна разви навика да поставя комедийни провокации в града на единствения в България театрален фестивал, посветен на родната драматургия - Шумен.

Първите десет зрители, достигнали заветния първи ред, ще се нагостят с една порция спагети, защото - за хапването на героите по текст - реквизитът осигурява повече от два пакета висококачествена паста (спагети). Както се казва - две в едно: дух и материя, преситени от „Спагети и сълзи” - спектакъл, дело на шуменските актьори.

Още един колоритен спектакъл с кулинарно заглавие, с режисьор някогашния директор на Сатирата, а днес – на Русенската сцена, Рашко Младенов,  се очаква във Варна, а именно „Вечеря за тъпаци” от Франсис Вебер.

Френският драматург през последните години не слиза от топ десет на хитовите комедийни автори. Преди няколко години Рашко Младенов менажира „Вечеря за тъпаци” в Сатиричния театър и спектакълът разпиля с билетното си цунами „търси се” публиката. За разлика от столичния спектакъл, където великолепният Иржи Менцел бе заел престола на диригент-режисьор, този път директорът на ДТ „Сава Огнянов” опитва силата на своята палка, при това без риск, защото в централната роля варненската публика ще види своето морско чедо - комика Христо Гърбов. Във „Вечеря за тъпаци” фабулата се развива около това, дали в едно ултрамодерно общество може да се намери поне един достатъчно глуповат човек, който да бъде обект на многопосочно надхитряване. Уви, в тази ситуация на интриги и секретни сметки, най-хитър май се установява, че е соченият за Иванушка-глупака.

Увлекателна, забавна фабула и много закачки предлага русенският гастрол. Така че, след празниците и уикенда, ви очакват последователно два понеделника - 7-ми и 14-ти март, които ще олекотят началото на трудовата ви седмица и може би ще ви помогнат да възприемете действителността като една голяма порция спагети, в началото трудна за консумиране, но, разпределена по-равно сред приятели с еднакъв социален статус, тя със сигурност ще ви се стори не чак толкова фатална и скучна. Става въпрос за седмицата, а не за порцията спагети. А... и не забравяйте точната марка вино...