Нина закичи с мартеници Сицилия

Новините

04-03-2011, 17:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първата песен за родината, които всяко българче научава в школото, дава името на акция, посветена на националния празник

на нашата страна, която се провежда в Италия. Авторката Нина Локмаджиева обяснява своята идея за “Dov’е la Bulgaria?” („Де е България?”) така:

„По време на практиката си в Сицилия открих много паралели между историята и културите на нашите народи. И много исках да направя нещо, за да научат сицилианците повече за България. Избрах формата на акция, а не на лекция например, защото като специалист в маркетинга знам, че най-прекият път към сърцата на хората минава през личното преживяване.

Затова си приготвих бяла и червена прежда и 3 дни плетох мартеници. Заедно с приятелите ми от студиото за график дизайн „Сталкер” подготвих и 200 флаера с картата на Европа с акценти върху Италия и България. Посочихме столицата София и моя град Варна.

След това на помощ дойдоха професионалистите от „Епрожектконсулт” Федерика Сотил и Нино Пиетрини от сицилианския град Барчелона Поцо ди Гото. Те организираха две от срещите в акцията – в лицея „Луиджи Вали” и в Университета на третата възраст.

Така получих възможност да представя България на две различни поколения. Разказах накратко за историята на България, за включването на българи в движението на Гарибалди, за гръко-римските паралели в културата, за близостта на нашите национални флагове.

Какво научиха моите събеседници:

България е малка страна в Югоизточна Европа с изумителна природа - златни плажове, снежни планини, живописни долини.
Държавата е част от Европейския съюз и е една от първите в Европа - създадена е преди 1300 години.
Историята и е пълна с премеждия и трагедии, оцеляла е след византийско и отоманско робство, сега се възражда след половинвековна съветска зависимост.
Българският народ е успял да запази уникалната си култура, която е наследник на богата тракийска, гръцка, римска и византийска традиция.
Столицата на България е София, а сред най-добрите градове за живеене е Варна, перлата на Черно море.
Във Варна е открито и се пази най-старото обработено злато в света.

Как направих срещите интерактивни:

Отговарях на въпроси за България, Варна, Черно море и приключих срещите, като лично завързах мартеници на всеки един участник, а те бяха повече от 100. Останалите флаери и мартеници раздадох в улична акция по централната улица на града – виа „Рома”.

Спирах случайни минувачи от различни възрасти и социални слоеве, представях се, обяснявах, че днес е националният празник на моята страна и искам да им подаря нещо. След първоначалното стъписване, че някой иска да им подари нещо, не да им го продаде, хората по улицата ме насърчаваха, благодаряха искрено, а няколко дори извикаха „Вива Булгария!”. Всички без изключение бяха добронамерени, дори полицаите, които грижливо прибраха мартениците, за да си ги сложат, когато махнат униформите.

Изненадваща екстра за мен беше една компактна група румънци, които живеят в Италия. Те се просълзиха от радост при вида на мартениците. Сигурно знаете, че и при тях има подобна традиция – марчишол. Взеха по няколко – за здравето на децата си.

Италианци също  вземаха по няколко мартеници, наложи се да оплета още поне 50 между акциите. Интересът към мартениците беше огромен, моето удовлетворение също, защото в този ден 200 италианци си прибраха у дома с късче България на ръката. И със спомен, който няма да забравят никога” – завършва Нина Локмаджиева.

Нина Локмаджиева е в Сицилия за специализация по арт маркетинг по проект 2010-1-BG1-LEO02-03372 от програмата „Леонардо да Винчи” – „Мобилност”.

Акцията е първата част от проекта „Градското включване – мост между България и Италия”, съвместна реализация на „ЕпрожектКонсулт” и „НИРА Комюникейшънс” със съдействието на „ИнтерКултура” и „АРока”.

Втората част на проекта ще се случи в България на 17 март, когато 200 българи ще бъдат включени в акция, посветена на Деня на обединението на Италия, който тази година се отбелязва с многобройни събития, по случай 150 годишнината на обединението.