Европа ни обяви за варвари заради обичая тричане на кучета

Архив Варна

08-03-2011, 06:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европа засипа електронните пощи на българските медии с протестни писма,

пише "24 часа". "Вашата т.нар. традиция тричане е срам и позор за страната ви", пишат граждани на Люксембург, Швейцария, Италия, Швеция, Франция, че дори и Филипините. Поводът да ни обявят за примитиви и варвари е странджанският ритуал тричане (бесене)на кучета, с който на 6 март по отбелязаха Кукеровден.

Снимки и филмче в интернет обясняват какво е тричане: два кола стърчат на двата бряга на река, на тях е опънато усукано въже с примка. В нея се прокарва куче, примката се стяга, за да го държи, а коловете го издигат нависоко. Въжето започва да се размотава, а с него и кучето да се върти като пумпал. Върти се и от уплаха се насира, екскрементите хвърчат, докато накрая животното падне във водата. Към 300 кибици гледат радостно сеира, щракат с апаратчета снимки, викат и свирят с уста. Замаяното куче успява да доплува до брега, помагат му с мрежа да се измъкне.

Примитивният обичай шокира за първи път света през 2005 г. Тогава репортажни снимки на Ройтерс втрещяват европейците, най-потресени са в Швеция, където ги отпечатват на първите страници. Правозащитни организации заплашват, че България няма да бъде приета в ЕС, ако не забрани това варварство. Същата година кметът на Царево Петко Арнаудов забранява бесенето на кучета. Забраната остава на хартия, а бесенето на псета продължава всяка година. Докато в интернет недоумяват защо е тази варварска жестокост, в Странджанско приемат ритуала за нещо нормално.

Пред камерата на TV7 кметът Арнаудов предложи етнолози да изследват обичаите в Странджа и да се произнесат. Според него местните смятат, че с тричането гонят бесовете, сиреч правели добро за селото.

"Да си гледат работата (европейците - бел. ред.), ние продължаваме тайно да си тричим нашите кучета, защото това е древен обичай и тая година пак ще го направим. Което се пише, всичкото е лъжа", казва пред камерата местният участник в бесенето Димитър Георгиев.