Създателка на "Шрек" ще журира на кинофеста в Балчик

Варна Лайф

18-03-2011, 14:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Eдна от създателките на "Шрек" - Линда Олшевски, ще журира на Фестивала за късометражно кино в Балчик.

Тя е селекционер на Американската Филмовата Академия, присъждаща наградата Оскар. Участва и в реализирането на "Принцът на Египет" и "Пътят към Елдорадо". От кметството в Белия град обявиха, че една от изненадите на феста тази година, че журито е изцяло дамско. В него ще влязат утвърдени представители на киноиндустрията, за която сме свикнали да мислим в мъжки род.

Името на Линда Олшевски е свързано както със създаването на филмова продукция, така и със селектирането на заглавия за големите кинофестивали в света. Освен че е селекционер в трите категории за късометражно кино на Американската Филмовата Академия, тя пресява международните филми за фестивала Сънданс и е старши програматор на феста за късометражно кино в Палм Спрингс. Линда Олшевски е и една от директорите на Шортс Интернешънъл - най-голямата компания, продуцираща и дистрибутираща къси филми.

„Все повече от истински интересните творци в „мъжкия“ свят на киноиндустрията са дами и затова решихме тази година журито да е изцяло дамско. Линда Олшевски е първото от ред заслужили международни и български имена, които ще оценяват състезаващите се филми в Балчик от 18 до 25 юни тази година. Радваме се, че прие поканата ни. Това признава позициите ни сред престижните международни кино събития. Предстоят още интересни изненади в списъка на журито и сред гостите на фестивала“, каза директорът на фестивала „В Двореца“ Цанко Василев.