Мелниците виновни за скъпия хляб

Архив Варна

23-03-2011, 08:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Мелниците ще бъдат проверявани под лупа заради скъпия хляб, съобщава "Стандарт".

Това разпореди премиерът Бойко Борисов след среща с протестиращите зърнопроизводители. "Фермерите ми доказаха с фактури, че продават зърното по-евтино, а брашнарите продължават да предлагат скъпо брашно", коментира министър-председателят. Той е възложил на финансовия и земеделския министри да проверят защо се надува цената на брашното и хората ядат скъп хляб. Зърното поевтинява вече седмици наред на световните борси, а у нас продължаваме да ядем скъп хляб. Убедих се, че и нашите производители са свалили цената на пшеницата и продават по-евтино, отбеляза Борисов. Затова той настоя да се намери отговор на въпроса, който вълнува всеки един потребител - защо зърното поевтинява, а хлябът - не. Всички агенции, с които разполага правителството, да се включат в търсенето на виновниците за скъпия хляб, поиска министър-председателят. Вчера той подписа ново споразумение със зърнопроизводителите, след което те обещаха да прекратят протестите си.

Какво се договориха фермери и премиер

* Оставка да подаде земеделският министър Мирослав Найденов, ако до 30 април европейските и държавни помощи за декар на всички изрядни зърнопроизводители не бъдат изплатени.
* 44 ст. на всеки литър гориво да се връщат на фермерите. Това е акцизът, който ще им се възстановява от 1 юли. Субсидията ще се полага за 7,3 литра на всеки обработваем декар земя.
* Сумата от 35 млн. лева, която трябваше да бъде платена на стопаните за дизела за първата половина на тази година, ще им бъде върната догодина. Тя ще се плати като част от субсидиите за единица площ за 2011 г.
* До месец ще бъде решено какви ще са държавните помощи за декар, които ще получава всеки земеделски производител през следващите три години - 2011, 2012 и 2013 г. Така фермерите ще могат да направят разчети и да планират бизнеса си за по-дълъг период от време.
* Пълна проверка на чиновници във фонд "Земеделие" е разпоредил Бойко Борисов. Ако се открие виновен за забавянето на фермерските субсидии, той ще бъде уволнен начаса.