КРС наложи на мобилните оператори по-евтини входящи международни повиквания

Новините

28-03-2011, 09:12

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Комисията за регулиране на съобщенията наложи на „Мобилтел“ ЕАД, „Космо България Мобайл“ ЕАД и „Българска телекомуникационна компания“ АД задължение за прилагане на цена за терминиране на входящи

международни гласови повиквания в размер на 0,13 лв./мин., считано от 01.04.2011 г., съобщиха от пресцентъра на КРС. По този начин се постига намаляване на цените на едро за международни повиквания до нивото на тарифите за терминиране в национални мрежи.

Икономическият анализ на регулатора е показал наличието на конкурентни проблеми, изразяващи се основно в прилагане на прекалено високи цени за терминиране на международни повиквания спрямо цените за терминиране на национални повиквания.

Тъй като не са налице валидни основания за разлика в тарифите и предвид обстоятелството, че установеното пазарно поведение на операторите е в разрез с европейската регулаторната рамка, комисията взе решение за въвеждане на регулация и на тези цени, каквато е практиката в Европейския съюз.

Наложените ценови ограничения имат за цел да предотвратят потенциални конкурентни проблеми на съответния пазара, до приемането на втория кръг анализи и оценка на съответните пазари на терминиране на гласови повиквания в индивидуални мобилни мрежи.