Красьо Черния всъщност не бил лобист

Архив Варна

11-04-2011, 09:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, вече официално не е лобистът в съдебната система,

след като прокуратурата е прекратила делото срещу него за търговия с влияние, съобщи  Vsekiden, като цитира неговия адвокат Христо Ботев. Според държавното обвинение обаче то е “прераснало” в процес за данъчни задължения.

Официално дело за търговия с влияние срещу Георгиев никога не е съществувало, тъй като то бе образувано срещу неизвестен извършител. След като прокуратурата тихомълком е прекратила разследването, вероятно заради липса на доказателства, скандалният бизнесмен ще отговаря пред Темида само за лъжесвидетелстване и неплатени данъци.

Скандалът тръгна от заседание на Висшия съдебен съвет, когато един от членовете му – Иван Колев “хвърли бомбата”, че “черничък човек с ланци” се разхожда и разказва на магистратите, че държи 13 от гласовете във ВСС. Красьо Черния предлагал ръководни постове в съдебната система срещу скромната сума от 200 хил. евро.

Заради връзките си с него двама от членовете на ВСС – Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки от постовете и в последствие бяха уволнени като редови магистрати. Други близо 50 съдии и прокурори получиха различни наказания, заради уронване престижа на съдебната власт.

На днешното заседание по делото за лъжесвидетелстване в Софийския районен съд даде показания един от бившите членове на ВСС Иван Димов, който “изгърмя” покрай скандала. Той разказа, че с Красьо се е виждал само веднъж и е говорил по телефона с него няколко пъти, след като били запознати от Стойко Стоев. Плевенският бизнесмен се интересувал от проекти в Сливен и помолил Димов, който е родом оттам, да му уреди среща с кмета Йордан Лечков.

На единствената им среща пък си говорили за общи познати – Касим Дал и Милен Велчев, както и за политика. Той обаче отрече да са водили разговори за лобизъм. “Нямам спомен да съм водил точно с него разговори за лобизъм. Министри, народни представители и магистрати се обаждат, за да лобират“, призна обаче Димов.

Пред съда той обясни, че подал оставка, защото “обстановката” тогава започнала да се отразява на работата на ВСС. Породили се съмнения за лобиране “по един нерегламентиран начин”. Тези съмнения, според Димов, били неоснователно свързвани с неговото име.

С голямо нетърпение чакам да дам обяснения, за да бъде всичко най-после изяснено и да се приключи този фарс“, каза Красьо след края на заседанието. На следващото заседание пък е призован другият подал оставка от ВСС – Стойко Стоев.