Ремонтираха за 85-и път НК, няма реабилитация за жертвите от Народния съд

Архив Варна

13-04-2011, 16:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха в сряда предложената от Четин Казак от ДПС поправка на Наказателния кодекс, чиято цел бе да осъди престъпленията против човечеството, извършени по време на комунистическия режим.

На практика мнозинството отказа да реабилитира жертвите на Народния съд, действал от края на 1944 г. до април 1945 г., както и на т. нар. Възродителен процес.

"В Наказателния кодекс, приет през 1968 г., главата за престъпления против човечеството е много непълна и изостанала. Дефиницията на понятието "престъпление против човечеството" съдържа само термините "апартейд и геноцид". В международното наказателно право тази дефиниция е много по-широка и тя е ратифицирана от българския парламент през 2002 г.", реагира Казак.

Той се възмути от факта, че управляващата партия, определяща се като дясна, отказва да осъди престъпленията, извършени от тоталитарния режим и заяви, че жертвите от този период "трябва да бъдат овъзмездени веднъж завинаги". Според Казак всички съдебни дела, водени срещу участници във Възродителния процес, са изтекли по давност заради многократното им връщане на прокуратурата и "престъпното бездействие" на магистратите. По думите му, жертвите на тези престъпления не могат да приемат, че е възможно да е изтекла абсолютната давност на делата. "Трябва да се продължи преследването на тези престъпления и хората да получат възмездие", обобщи депутатът от ДПС.

Според официални исторически данни само през първите няколко месеца от управлението на тоталитарния режим на смърт са осъдени над 2700 българи, по-голямата част от които са част от тогавашния политически, военен и културен елит на страната, припомня Mediapool. Само преди три месеца правителството на ГЕРБ взе решение 1 февруари да бъде обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим, по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.
Парламентът обаче за  пореден път прие поправки в НК, които предвиждат затвор от една до 4 години за всички журналисти и писатели, които подстрекават към дискриминация, насилие или омраза по расов, религиозен или политически признак. Новият текст определя глоба от 5000 до 10 000 лева за всеки осъден за такова престъпление, както и "обществено порицание".

Гласуването на поредната поправка на НК предизвика острото недоволство на левицата, която я определи като "законодателен анархизъм". "Наказателният кодекс е основата на наказателното право. Този НК досега е променян и изменян 84 пъти. Това е 85-ият му път – то е станало дупка до дупка, кръпка до кръпка в основен закон", коментира депутатът от БСП проф. Любен Корнезов.