Шенген за храните: Кока-колата и кафето у нас по-лоши от немските

Архив Варна

14-04-2011, 07:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Не се чудете, ако кока-колата и кафето в Германия са по-вкусни от тези у нас.

Дори да са от една и съща марка. България и страните от бившия соцлагер са жертва на Шенген за храните и напитките. За това алармира "ЮрАктив Словакия", като се позова на изследване на Словашката асоциация на потребителите. Пробите показали, че водещи мултинационални компании опаковат под едно и също име продукти с различно качество, в зависимост за коя страна са предназначени.

Проверени са маркови стоки, купени от магазини в осем държави от ЕС: Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. "Продуктите с по-ниско качество са за новите страни членки на ЕС", разкри шефът на сдружението Милош Лауко. Според него няма случай по-некачествена стока да е пусната на германския или австрийския пазар.

Тестовете с "Кока-Кола" показват, че у нас, Словакия, Унгария и Румъния напитката съдържа изоглюкоза, направена от царевица. Тя е много по-евтина от истинската захар, добавяна към колата в Германия и Австрия. "Продуктите ни се правят с едно и също високо качество в Европа и в света по рецепта, която използваме вече 125 г. В някои страни ние използваме различни видове подсладители, но това по никакъв начин не се отразява на качеството на продукта", оправда се Иболия Шабо, мениджър от "Кока-Кола Юръп". Най-големите несъответствия са при червения пипер "Котани". У нас той съдържа само 108,9 грама екстракт на килограм при близо 140 грама в пакетите за Австрия. Сходна е ситуацията и при няколко марки кафета. Единствено шоколадите "Милка" не променят никъде качеството си.

Резултатите от тестовете са изпратени на Джон Дали, еврокомисар за защита на потребителите. От представителството на Еврокомисията в Братислава, което е финансирало проучването, посочват, че сега топката е в Брюксел.  В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор и да се справят със затлъстяването.