За месец 10 000 души са си намерили сезонна работа

Архив Варна

15-04-2011, 05:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С близо 10 000 по-малко са безработните, които са се регистрирали в бюрата по труда през март в сравнение с месец по-рано, съобщи Агенцията по заетостта.

Общият брой на официалните безработни е 352 493 души, или 9.52% от икономически активното население, пише "Дневник".

Тази пролет се е оказала плодотворна за незаетите младежи и хората в предпенсионна възраст - за първи път от много месеци безработицата сред тези две групи, които най-трудно си намират работа, намалява.

Основната причина за по-добрите данни е търсенето на работници в частния сектор, но заради летния сезон и отварянето на места по схеми за заетост, субсидирана от държавния бюджет и с евросредства.

През март на работа са постъпили близо 24 хил. души, което е с около 10 хил. повече спрямо предходния месец. Около две трети от тях са наети от частни фирми. Останалите са започнали да се трудят по програми за заетост, показват данните на Агенцията по заетостта.

Най-голямо търсене на кадри има в преработващата промишленост, където са обявени 2619 места. В селското стопанство, търговията, хотелите и ресторантите също са започнали да наемат повече хора. Заради подготовката за лятото местата в туризма са се увеличили 6 пъти, а в земеделието 2.5 пъти спрямо февруари. Тези два сектора освобождават най-много хора наесен.

Работа са започнали и 960 роми. Повечето от тях са включени в различни програми и насърчителни мерки за заетост. Други 155 души са наети по новата мярка за разкриване на "зелени работни места", т.е. за дейности, свързани с опазването на околната среда. За всеки нает на такава позиция Министерството на труда плаща на работодателя по 240 лв. на месец в продължение на половин година.

През март безработицата остава най-ниска в София, Габрово, Стара Загора, Варна, Бургас и Пловдив. В 18 области нивото й е над средното за страната. Най-трудно си намират работа хората в Смолян и Търговище.

Най-големият проблем обаче е, че въпреки задържането на безработицата на ниво, близко до средното в ЕС, заетостта е намаляла драстично. Данните на статистиката показват, че през 2010 г. без работа са останали 175 хил. души. Друг тревожен факт е, че се увеличава делът на хората, които търсят работа от повече от една година, както и на отчаялите се, че ще си намерят.