ТЕЦ "Варна" спря работа, продават я

Новините

16-04-2011, 10:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Втората по мощност топло-електрическа централа в България и на Балканите

- тази във варненското село Езерово, спря работа миналата нощ. Последният блок е изключен 43 минути след полунощ днес, алармираха от синдикатите. Засега остават да работят само поддържащите мощности. Няма информация за предстоящи съкращения, но сред работниците има паника.

"Компанията е разочарована от развитието в България, защото регулаторната среда е много непредвидима и строгата регулация на цените в сектора се нуждае от облекчаване", заяви пред агенция Dow Jones зам.-председателят на ЧЕЗ Томаш Плескач. Българското правителство в последните години даваше сигнали, че е готово да разхлаби регулациите и контрола върху цените за енергийните компании, които са готови да инвестират в инфраструктурни съоръжения в страната, но нещата не са се променили, коментира агенцията.
През 2005 година ЧЕЗ закупи 67% от едно от трите електроразпределителни дружества в страната, а през 2006 придоби ТЕЦ "Варна", която е най-голямата подобна централа в портфолиото на компанията. По-късно електроцентралата затвори един от блоковете си заради екоизискванията, предстои извеждането от експлоатация на останалите след 2014 г, като намеренията на чехите бяха да строят на тяхно място газови мощности, но в момента имат проблеми с проекта.
В сряда чешката компания обяви, че обмисля продажбата на топлоелектрическа централа в България. Вече е изпратено предварително запитване към потенциални купувачи какви средства биха дали за 1260 мегаватовата централа във Варна, твърди Dow Jones. ЧЕЗ получи някои показателни оферти, но всичко е на информативна основа и не предстои продажба, обяснява Томаш Плескач.

Още преди два месеца ЧЕЗ  определи инвестициите си в България и Албания като проблематични, а тази в Румъния като добре работеща съобщи за в. Financial Times изпълнителният директор на компанията Мартин Роман. Фирмата ще ограничи вложенията си в чужбина, като ще се съсредоточи в ядрени проекти в Чехия и Словакия. Обявените намерения са обрат в стратегията на фирмата, която от 2004 г. започна агресивна експанзия в Централна и Източна Европа, като купи централи, мини и електроразпределителни дружества от Турция  и Албания до България и Полша.
Сигнали за преоценка на мястото на чешката държавна компания в региона идват след изявления на ЧЕЗ за големи трудности на балканския пазар поради проблемите с плащането на изразходваната електроенергия на румънските и българските предприятия и кражбите на ток в Албания. Пак по това време се понесе и слухът, че ЧЕЗ е в процес на преговори за продажба на бизнеса си в България на руски инвеститор, това обаче бе опровергано от централата на компанията в Прага.

Натрупаната от началото на годината загуба за над 10 милиона лева, е едната от вероятните причини за затварянето на ТЕЦ „Варна“. До това се стигнало заради по-високата цена на въглищата на световните пазари и регулирането на цената на електроенергията в България. Освен това чешката централа е изпълнила квотата си продажба на електроенергия на регулирания пазар.

Засега от ЧЕЗ не са потвърдили неофициалната информация, че на 1-ви май централата да заработи отново.