С творби на Сибелиус и Цезар Франк виртуозната цигулка на Мила Георгиева очаква варненци на 26 април

Архив Варна

21-04-2011, 13:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Великолепната селекция на Европейския Музикален Фестивал (24 март - 26 април) финализира поредното си издание с една необикновена поанта - присъствието на творческия тандем Мила Георгиева и Григор Паликаров.

За световно известната цигуларка Мила Георгиева появата й на варненска сцена се редува с прекъсване от 5-годишен период, но и тя, както и диригентът Григор Паликаров, са заредени с добра енергия и възхитени от музикалната ерудиция и талант на варненските им колеги, които според думите и на двамата гости са „хора, готови да дадат всичко от себе си, за да покажат най-доброто”.

Според специалистите представителят на скандинавската композиторска традиция  Ян Сибелиус е труден за интерпретиране автор, чиято музика се характерезира с романтично-носталгична нишка. Композиторът е бил цигулар, но не е имал възможност да направи кариера като изпълнител. За неговото творчество цигуларката Мила Георгиева разказа, че първата премиера на „Концерт за цигулка и оркестър” е била приета с неодобрение сред публиката, което е принудило автора да промени своята партитура. На 26 април от 19.00 ч. на Основна сцена на ТМПЦ заедно с тази безсмъртна творба, Симфоничният оркестър на Държавна опера-Варна ще изпълни и „Симфония в ре минор” от Цезар Франк, която пък е предложението на диригента Григор Паликаров, ръководител на популярния оркестър на Класик ФМ М-тел. Григор Паликаров обича този композитор, защото преди 17-18 години се е явява на Международен конкурс с негови творби, където печели втора награда, при условие, че журито не номинира нито един от участниците за първи.

Цезар Франк и Ян Сибелиус творят по едно и също време и също така изповядват общи творчески идеи за духа на епохата. Варненската публика ще бъде възнаградена с програма, изпълнена с финес и грация, а когато и двамата гости на фестивала смятат да покажат в тези творби своята чувствителност, то контактът с публиката ще бъде тотален!

За ВарнаУтре.бг Мила Георгиева и Григор Паликаров споделиха:

Мила Георгиева: „Няма съпоставка между материалния базис на свирещите в България и това, което наблюдавам в чужбина, където работя. Много се радвам, че хората тук са навити и искат да дадат най-доброто от себе си. Надявам се, че скоро те ще имат по-добри условия за работа и не трябва да правят други хиляди неща, за да оцелеят. Навсякъде музикалните институции и оркестри имат проблеми. Ето, нашият диригент също трябваше да ходи в Детройт и не можа да си осигури спонсори, за да пътува и турнето му се отмени. Едно турне в Скандинавието ни също пропадна поради липса на спонсори. Живея в Лондон и ми е неприятно да гледам, че малко се дава за музика, в сравнение с това, което се прави в Германия. Без музика хората не могат, но от друга страна при наличието на икономическа криза музиката днес не стои на първо място... Ние трябва да дадем максимално от силите си, но ми се иска в България базата да се промени. За съжаление е трудно да съпоставим условията на работа в България и в Лондон. Трубва да си духвно подготвен и мотивиран за живота, който водиш, и въпреки компромисите да си верен на музиката. Нямах време да видя морето във Варна, което ме зарежда и обичам, но се надявам в понеделник да се разходя.”

Григор Паликаров:
„Аз съм водна зодия и не пропускам да се разходя край морето. Бях на трети април във Варна и макар и да бе студено навън, с риск да си докарам настинка се разходих по плажната ивица. Варна винаги ми е била лятна дестинация и обичам да плувам. Рзаходих се и заради Мила. Искам да пожелая за светлите празници следното: духовността е по-важното пространство за човешкия организъм. Живеем в консуматорско общество, което целеустремено се опитва да затрие единственото място, което обитава, а именно планеткта Земя и ако нещо е силно истинско и ако „Човек-това звучи гордо!” както е казал Горки- то музиката е въплъщение на този човешки дух. На светъл вторник, човек трябва да се замисли за светлината на духа!”