Великденско богослужение на Царевец

Новините

23-04-2011, 09:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Великденското пасхално богослужение ще бъде отслужено за първи път на Царевец.

"За пръв път сега ще речем „Христос Воскресе” от центъра на империята, империя на просветата, империя на културата, империя на покръстването в християнството, каза Великотърновският митрополит Григорий, цитиран от Агенция "Фокус".
Митрополитът припомни славната история на Търново преди падането му под турско робство през 1393 година.

Дай Боже да е възраждане.  Искаме за пръв път в историята на България след падането ни под турско робство 1393 година, за пръв път след като Свети Евтимий, Патриарх Търновски, ще да е отслужил там Великден през 1393 година. Знаете, през юли вече, а може би и тогава, когато последният Великден е бил там, сигурно ще да сме били в окупация. Много месеци Търново се е отбранявал геройски и пада вследствие на предателство. Знаете какво велико време е било тогава и колко много сме загубили после през тези пет века робство. Затова оттам, от мястото на Патриаршията в 23.00 часа ще започнем пасхалния канон не в самата сграда вътре, тъй като това е музей и не е пригоден за църковна служба, но отпред пред сградата на хълма, каза Великотърновският митрополит Григорий.

Точно в полунощ както казва канонът, ще провъзгласим „Христос Воскресе” с даване на животворната светлина от свещичките, ще прочетем пасхалното евангелие и, разбира се, Патриаршеското и Синодално послание до българския народ във и извън пределите на страната ни – всички българи, кой където и да живее, да стигне до техните уши и души, каза митрополит Григорий.