Осама бин Ладен е мъртъв

Новините

02-05-2011, 05:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Най-издирваният терорист в света Осама бин Ладен е мъртъв, обяви тази нощ  американският президент Барак Обама. 

Той направи специално извънредно обръщение към нацията, за да  потвърди  официално новината.

Терорист номер 1 е бил ликвидиран преди седмица при американски авиоудари в Пакистан близо 10 години след кървавия 11-ти септември.

Според Fox News тялото на терорист номер 1 е в ръцете на американските специални служби.

Катарската телевизия "Ал джазийра" съобщава, че бин Ладен е убит при атака на американски безпилотни самолети в планините на границата между Афганистан и Пакистан. Заедно с него са били убити още 20 души.

Убийството на бин Ладен е най-сериозното постижение на американската нация, която след терористичните атаки от 11.09.2001 г. е била по-обединена от всякога, заяви Обама.

"Осама бин Ладен не беше мюсюлмански лидер и САЩ никога не са водили война с исляма. Ликвидирането му трябва да бъде радост за всички, които вярват в мира", каза Обама.

Президентът обяви, че бин Ладен е ликвидиран от малък американски отряд от военни. Никой от тях не е пострадал. Пакистанското правителство е помогнало за локализиране на терорист номер 1.

В началото на изявлението си американският държавен глава припомни събитията от 11 септември 2001 г.

"Всички знаехме, че това беше сторено от "Ал-Кайда". През последните 10 години положихме огромни усилия в борбата срещу тероризма и успяхме да свалим правителството на талибаните в Афганистан, което даваше гръб на "ал-Кайда". Малко след като встъпи в длъжност, казах на новия шеф на ЦРУ, че главна задача трябва да стане залавянето или ликвидирането на бин Ладен. Лично оторизирах тази операция", заяви Обама.