Започват резервациите за санаториуми

Архив Варна

02-05-2011, 09:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 2 май започват резервацииите в хотели или санаториуми за сметка на държавата, като Националният осигурителен институт е заделил 15 млн. лева, с които ще плати разноските на 38 000 души, които се нуждаят от рехабилитация, съобщи БиТиВи.

За да бъде получена  парична помощ, освен констатирано заболяване, трябва да има и платени осигуровки за трудова злополука и професионално заболяване или за общо заболяване и майчинство. Другият вариант е наличието на инвалидна пенсия.

"Най-активното търсене на тази парична помощ е през летните месеци, когато тези лица се опитват да съчетаят полезното с приятното", обяснява д-р Румяна Павлова от НОИ.

Общо 43 са т.г. местата, на които може да се отиде за сметка на НОИ. Това са хотели, почивни бази и специализирани болници за рехабилитация. Осигурителният институт плаща 10 нощувки и по 4 процедури дневно, плюс храна. Хората ще доплащат не повече от 15-16 лева на ден. Така десетдневна почивка излиза максимум 160 лева.

Едно от местата, на които може да отидете е санаториумът в Нареченски бани. Базата разполага със 190 легла.

"Правим с подводна струя масаж на цялото тяло, с по-голямо налягане на краката и гърба и по-малко на ръцете. Често се използва при опорно-двигателния апарат, за релаксиране на мускулатурата. Може да се използва за разбиване на камъни в жлъчката", обяснява рехабилитаторът Диана Манолова.

Резервации се правят през цялата година, като преди това трябва да бъде получен документ от  личния лекар и одобрение от НОИ.