"Програма Достъп до информация": Администрацията масово крие финансите си

Архив Варна

05-05-2011, 06:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Институциите са най-непрозрачни в публикуването на финансови отчети и бюджети, твърди "Дневник".

Само на 16% от интернет страниците на органите на изпълнителната власт е публикуван бюджет, а на около 13% - финансов отчет. Това установи докладът на "Програма достъп до информация" (ПДИ) за 2010 г.

Запазва се тенденцията договорите за възлагане на обществени поръчки да не се публикуват. Тoва поставя въпроса дали не е дошло време за специален закон за прозрачност на договорите на администрацията, казаха от "Програма достъп до информация".

Като цяло няма особено развитие в създаването и поддържането на сайтове на органите на властта. Шест общини не са намерили средства и през 2011 г. да си направят интернет страница. Едва 20 от 495 сайта на изпълнителната власт отговарят напълно на изискванията на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), показва проучването на организацията.

Тенденцията за мълчаливи откази (48 пъти за миналата година) за достъп до информация продължава, а между институциите липсва координация. Някои ведомства предоставят безпроблемно данни, а други категорично отказват при искане за една и съща информация, обясни шефът на правния отдел на ПДИ Александър Кашъмов.

Организацията за пореден път предлага да се намали информацията, която се вписва като държавна тайна, и да се ограничи прилагането на служебна тайна.

"На заявленията за достъп до информация се гледа като на жалби или искови молби", посочи Кашъмов. Потвърждение за това е фактът, че в повечето институции заявленията по закона се обработват от ведомствените юристи, които често измислят различни правни оправдания, за да не предоставят информация. Най-честите отговори са, че исканите данни засягат трето лице или че в тях има лични данни. Досега няма наказан чиновник за незаконен отказ да предостави информация.