Мощите на св. Йоан лекуват със сияние

Архив Варна

07-05-2011, 06:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тайнствена бяла светлина излъчват мощите на св. Йоан Кръстител, които се пазят в храма "Св. Георги" в Созопол.

Сиянието се вижда най-силно нощем, разказва "Стандарт". То е лечебно, твърдят миряните. И обясняват, че само истински вярващите християни могат да забележат светлината. За чудодейната сила на мощите се заговори още през лятото. Проф. Божидар Димитров разказа, че покланяйки се пред тях, няма рускиня, пострадала при чеченските атентати в Москва, проговорила. Малките чудеса на Кръстителя са усетили още двама поклонници. "З0-годишна жена с нарушения на хипофизата и младеж в инвалидна количка получиха просветление, след като се помолиха на свети Йоан Предтеча", разказа Иван Карагьозов от Центъра за психологични изследвания.

Преди около 10 години младежът останал инвалид след катастрофа. Той влязъл в храма при мощите, за да измоли облекчение. "Излезе екзалтиран и облагороден, преживял душевен катарзис", каза Карагьозов. Същото се случило и с жената. Лицето й сияело, изглеждала озарена и в мир със себе си. "Много от хората с увреждания искат по-често да идваме при Кръстителя, търсят упование и го намират", разказа още Карагьозов. Вчера созополчани изпълниха малката църква "Св. Георги Победоносец" за храмовия й празник. Там освен мощите на Йоан Кръстител се пазят също миро от св. Николай, парченце от Светия кръст и частица от мощите на Андрей Първозвани. Всички обсъждаха мълвата за сиянието около мощехранителницата.

"Хората си тръгват и всеки си носи чудото в своята страна или град", обясни отец Иван, който от 33 години служи в храма. Много българи, руснаци, гърци и румънци са преминали през храма от Великден до Гергьовден. Вчера е имало и малка група норвежки туристи. Сега църквата е отворена до 18 часа, но през лятото храмът ще приема до 21 ч, за да могат повече хора да се докоснат до реликвите.