Министър Трайков: По-добре сива икономика, отколкото никаква

Архив Варна

12-05-2011, 06:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Икономиката съществува, създава БВП и по-добре сива, отколкото никаква", заяви икономическият министър Трайчо Трайков пред Би Ти Ви.

Равносметката дойде само ден след като ведомството извади стратегия с приоритетите си за следващите 10 г. и заложи на иновации в IT, електроника и електротехника, биотехнологии, биопродукти, фармация и туризъм, а премиерът Бойко Борисов добави към тях храни, вода и ядрена енергетика, констатира вестник "Сега".

Трайков посочи, че по информация на държавата сивият сектор е около 25-30%. Данните на бизнеса обаче показват друго число - 60%. Според икономическия министър обаче те не са реални и се основават на възприятията на гражданите. "Хората лесно се сещат за фризьорката, която не им е издала касова бележка, но големите обороти действително са в светлата част на икономиката", бе категоричен той. И обясни, че икономиката посивява, когато на бизнеса му излиза по-евтино да работи на тъмно. Все пак Трайчо Трайков призна, че се случва и обратно, ако държавата има адекватна политика. "Когато бе въведен плоският данък от 10%, редица хора и фирми разбраха, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци, отколкото да си ги плащат", припомни министърът.

Подобен ефект се чакал и с промените в Закона за административното регулиране, като дори пресметна, че мерките в него ще намалят административното бреме за бизнеса с 15%. Но това ще стане след Нова година, защото тогава се очаква различните такси за бизнеса да започнат да се определят не на сляпо от общини и ведомства, а да са съобразени с реалните разходи на чиновниците по разглеждането на документите. Влиза в сила и дългоочакваното "мълчаливо съгласие", т.е. ако чиновниците не разгледат в срок документи по някой разрешителен или лицензионен режим, то директно ще се приема, че са одобрили проектите на предприемачите.

Преди дни обаче "Сега" разкри как кабинетът тихомълком вдига някои такси - например за издаване на акт 16 за аптеки, оптики, дрогерии, селскостопански и ветеринарни аптеки, която ще е 500 лв. Същият документ ще трябва вече да си вадят и инвеститорите, които строят площадки за игра, но сумата ще е 300 лв. Не са подминати и лечебните заведения за извънболнична помощ - поликлиники, медицински центрове, за които цената е 400 лв. Досега в тарифата нямаше такси за такива обекти.