Стимулите за ток от биомаса може да оскъпят дървесината

Архив Варна

13-05-2011, 04:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Производство на енергия от биомаса, стимулирано от новите по-високи тарифи, може да повиши цените на дървесината и да направи суровината прекалено скъпа за останалите дървопреработватели, казаха от бранша по време на конференцията "Инвестиции в биомаса".

Производителите на плочи и дървени мебели например трудно ще могат да се конкурират с фирмите, произвеждащи енергия от биомаса, смята експертът по горите от екоорганизацията WWF Живко Богданов, разказва "Дневник".

И сега на големите ползватели на дървесина в страната им се налага да спират работа заради недостиг на суровина, твърдят браншовици.

Свободните количества биомаса са 45% от широколистните гори и 38% от иглолистните гори, като 20% от общото й количество в нея са по-подходящи за производството на изделия от дърво, отколкото за енергоизточник, смятат от природозащитната организация.

По думите на Богаднов може да се окажем в ситуацията на Испания и Унгария, където производителите на екоенергия се конкурират за дървесината за т.нар. технически нужди, т.е. за производството на плочи, целулоза, дървени мебели.

В Германия и Австрия проблемът с недостига на суровината е решен, като преференциални цени за дървесината получават само производителите на екоенергия, които използват остатъчна суровина, неподходяща за други цели.

Към момента има съществуващ баланс, но в него не е включен добивът на дървесина за енергия, смята зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Тази енергетика трябва да се развива, но балансирано и плавно, а не скоокообразно, допълни още той. В момента в страната се използват под 50% от годишния приръст на дървесина, като всяка година количеството й се увеличава с 14 млн. куб.м.

В момента в страната се добива около 6 млн. куб.м дървесина, което, ако приведем в енергия, означава 200 мегавата мощност. След реформата в горския сектор ще може да увеличим добива между 8 и10 млн. куб.м, допълни още Костов.

Специално създаден независим горски орган ще следи дали горите се стопанисват по устойчив начин, твърдят от ведомството. Той ще се финансира от държавния бюджет, няма да бъде свързан с органите, които стопанисват горите, което ще е гаранция за неговата независимост.