Евролибералите зоват за забрана на "Атака" заради расизъм

Архив Варна

24-05-2011, 12:46

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Европейските либерали призоваха българските власти сериозно да помислят за забрана на партия „Атака“ и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм.

Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения”, заяви лидерът на АЛДЕ по повод инцидента пред столичната джамия.

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента заклейми нападението над мюсюлманите пред столичната джамия „Баня баши“ като расистко. В отговор на скорошния инцидент пред джамията “Баня баши” в София, където привържениците на българската политическа партия „Атака“ нападнаха мюсюлмански поклонници, лидерът на АЛДЕ – Ги Верхофщад категорично осъди това расистко нападение, съобщиха от ДПС, която е част от АЛДЕ.

Метин Казак, член на ЕП (АЛДЕ-ДПС, България) коментира: “Тези ксенофобски действия са престъпление срещу основните човешки права и застрашават уникалния български етнически модел, който е в основата на демократичното развитие на страната. Опасността от етническото напрежение в България нараства, а случилото се ще засили още повече тази опасност. Членството в ЕС се основава на общото зачитане на основните права, а България като член на ЕС трябва да зачита и уважава тези принципи”.