Според НЦИОМ си харесваме полицията

Новините

31-05-2011, 09:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С 41% полицията е най-одобряваната институция, сочат данни от социологическо изследване на НЦИОМ, цитирани от  Агенция „Фокус”.

Изследването е проведено към 20 май, сред 1000 души. Одобрението за полицията е регистрирано най-вече от младите, образовани и безработните хора. Положителните оценки на полицията и армията са повече от отрицателните. Одобрението за армията е нараснало с 2 % за последните 2 месеца. Армията е одобрявана в еднаква степен от различните обществени прослойки.

Едва една трета от българите одобряват кабинета и парламента, а негативните оценки към тях преобладават. 68 % от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на своя кабинет. Най-критични към кабинета са социалистите – 80 % не одобряват работата. Народното събрание получава добри оценки от младите и образовани хора в средните и големите градове. Въпреки това негативните оценки преобладават дори сред симпатизантите на ГЕРБ.

Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие през май, като прокуратурата губи 5 % сравнение с май, а съдът – 4 %. Три четвърти от столичаните не одобряват работата на магистратите. Съдът е еднакво критично възприеман както от симпатизантите на ГЕРБ, така и от тези на опозицията. Одобрението към работата на прокуратурата е четири пъти по-ниско от одобрението – 15 % към 57 %. Най-критични към прокуратурата са образованите българи, симпатизантите на „Атака”, две трети от симпатизантите на Коалиция за България.