Евтим Костадинов: Забрана за посланици от ДС не е лустрация

Архив Варна

01-06-2011, 04:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В днешния си брой „Труд” помества пространно интервю с С Евтим КОСТАДИНОВ , председател на комисията по досиетата.

В него той отговаря на въпросите нужни ли са текстове в Закона за дипломатическата служба, които да не допускат кадри на Държавна сигурност за посланици и началници в МВнР,  както и защо огласяването на дипломати с минало в ДС предизвика скандал?

Според шефа на т.нар комисия по доосиета огласяването на агенти и служители на ДС в дипломацията е било просто поредното решение на комисията по закон и няма никакъв скандал. А реакцията на МВнР беше много точна, навременна и адекватна. Тази проверка и кога ще й дойде времето вълнуваше и предното правителство.

В интервюто Костадинов коментира забраната посланици, които са били свързани с тоталитарните служби, да не могат да заемат постове, които представляват страната ни навън- консули, посланици и пр. Според него тези  текстове в Закона за дипломатическата служба не са лустрационни, защото тези хора нямат забрана да работят и те при желание ще останат на работа във външно министерство. Такава е логиката и на самите поправки, обясни вчера и министърът на МВнР Николай Младенов.