Студенти от ТУ влизат за упражнения в Ботаническата градина

Новините

06-06-2011, 14:13

Снимка:

СНИМКА: log.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - проф. дин Иван Илчев, и на Техническия университет във Варна - доц. д-р инж. Овид Фархи, подписаха споразумение за взаимно сътрудничество.

 

Научна и образователна дейност започва варненският Технически университет в Университетска ботаническа градина в Балчик и Университетска ботаническа градина „Екопарк” край Варна.

Освен с ботаническите си градини Софийският университет ще участва и с  Биологическия и Геолого-географския факултети, а от Технически университет–Варна в общия проект се включва Факултетът по морски науки и екология със своите специалности „Агрономство” и „Техника и технологии за опазване на морето и околната среда”.

Двамата ректори се споразумяха университетите да си съдействат в изработването на цялостна екологична оценка на защитената местност „Ботаническа градина – Балчик и „Екопарк”– гр.Варна, както и за поддържането и опазването им. За тази цел Технически университет–Варна пое задачата да извърши обследване на управлението на водните ресурси на териториите на двете ботанически градини.

Студентите от ТУ ще могат да изучават в двете ботанически градини растенията и почвите. Те ще помагат в грижи за  растителността, ще се включват при прибирането на растенията и тяхното зазимяване или засаждане на пролет. Варненският ВУЗ ще използва базата на ботаническите градини във Варна и Балчик за изнесени лекции извън университета, за изследвания, за студентски стаж или практика или за извършване на практически дейности при изработване на дипломни работи. Предвижда се в съвместната работа да бъдат приобщени не само българските и чуждестранните студенти, а и участниците в международните образователни програми, с които двата университета имат подписани договори. Ще се разработват проекти за съвместно кандидатстване по европейски програми, свързани с екологията, биоразнообразието,  екотуризма и образователния туризъм.