Хармония и движение: програма за балансиране на теглото

Спорт

07-06-2011, 07:00

Снимка:

Марияна Христова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Наднорменото тегло не е болест, но много често говори за наличието на дисбаланс на емоционално и физическо ниво и е белег за развитието на застойни процеси както в тялото, така и в душата.

Затова усилията да се освободим от излишните килограми рядко водят до траен резултат, без да се въздейства както на физиката, така и на психиката.

Да изготвим идеалната индивидуална програма, ще ни помогне рекреативният специалист и бахов терапевт Елена Пенчева. Специално за читателите на ВарнаУтре.бг в поредицата от статии "Хармония и движение" тя ще обясни основните принципи, с които всеки може да се "върне" към съвършената си форма.

Разбира се, хранителният и двигателният режими са от първостепенно значение, но заедно с тяхното изработване и прилагане трябва да помогнем на страдащия от наднормено тегло да се освободи и от онези причини и блокажи на ниво психика и емоции, които са станали причина да бъде потърсена компенсация чрез храната и теглото.

Оптималната програма за освобождаване от наднормено тегло съчетава в себе си няколко елемента:
* хранителен режим
* двигателен режим
* медитация за настройване на съзнанието, успокояване на психиката и освобождаване от вредните стереотипи
* работа върху освобождаване от блокажите и психосоматичните фактори, причиняващи проблеми с теглото, както и за стимулиране към постигане на резултат

* Хранителният режим е добре да бъде изработен индивидуално, спрямо личните нужди и нагласи. Подходяща система в това отношение е древната наука на ведите Аюрведа. След индивидуална консултация се определя оптималният режим според дошата. Човек се ражда с определена конституция (доша), която е съвкупност от физически и душевни качества, характер, реакции, житейски подход дори. Всяка доша представлява съчетание от изначалните елементи и се подчинява на съответните принципи. Най-често хората са еднодошови или съчетават две доши, рядко се срещат тридошовите типове и това обикновено са много балансирани, цялостни личности. А организмът трябва да съществува в пълна хармония. Аюрведа е насочена именно към това хармонизиране - да се отнеме това, което е в повече, да се добави това, което липсва, за да се постигне балансът. Това става най-вече посредством храната.

Храната, която поглъщаме, съдържа петте елемента, въздейства на енергиите, които действат у нас и може да е както лекарство, така и причина за физически дискомфорт, който пък задължително се отразява върху теглото. Всяка конституция има нужда от определени храни, други трябва да се ограничат. Тя е едно от средствата, с които засилваме или намаляваме проявлението на тези енергии. Храната е носител на паметта на всички времена и е изключително мощен посредник. Когато иска да подсили определени качества, Аюрведа включва храните, съдържащи тези качества в менюто и обратното.

Много подходящо решение е прилагането на хранителния режим да бъде съобразено с циклите и фазите на Луната. Това ще позволи постигането на синхронизация между процесите, осъществявани в тялото и глобалните процеси, на които се подчинява всеки един жив организъм, съществуващ на Земята. Всичко това ще гарантира един по-успешен и траен резултат, като същевременно с това изключва възможността от преживяване на стрес за организма и психиката вследствие настъпващите промени в храненето и начина на живот. Още от древността се е знаело, че успехът на всяко начинание зависи от правилно подбрания момент за неговото осъществяване.

* Двигателният режим също може да бъде препоръчан според Аюрведичните доши, но най-подходящото средство, осигуряващо хармония едновеременно на всички нива на съществуване - физическо, емоционално и ментално, е Йога. Редовните занимания с Йога освен добра физическа форма, гарантират и формирането и поддържането на качества като дисциплина, самонаблюдение и емоционална стабилност, които са важна и необходима част в процеса на редукция на теглото. За да бъде постигнат какъвто и да било траен резултат, са необходими стабилност и концентрация на желанието, както и балансиран подход към живота - състояния, които бързо биват постигнати от практикуващите йога редовно. Много успешно решение е изборът на Марма йога в комбинация с хранителен режим по Аюрведа. Науката Аюрведа и йога като елемент от нея от векове ни учи, че всичко в света се подчинява и функционира правилно, подчинявайки се на  хармонията мужду петте елемента, сътворяващи микро и макрокосмоса. Програмата за балансиране на петте татви (елемента), от които е изградено всичко около нас, включително и ние самите, има за цел да подготви тялото за ментална работа, както и да го поддържа в едно състояние на здраве, бодър дух и усещане за радост и живот.

* Медитацията е всепризнат метод за постигане на резултати, насочени към дълбините на подсъзнанието. Когато това бъде постигнато, подсъзнанието само започва да работи за постигане на програмирания резултат. Посвещавайки всеки ден по един час от времето си на медитативен сеанс в продължение на месец, може да бъде постигнат наистина изумителен ефект, позволяващ да постигнем контрол не само над теглото, но и над живота си.

* Освобождаване от блокажите и психосоматиката, довела до наднорменото тегло. Изключително подходящо средство за постигането на резултат в тази посока е прилагането на Терапията с цветни есенции по метода на Д-р Едуард Бах. Есенциите на Бах ще  дадат сили на страдащия от наднормено тегло да преодолее слабостите си и да развие своите позитивни наклонности. Те могат също така пряко да повлияят на онази част от психиката, която е задействала проявлението на вредни навици и нездравословен начин на живот, довели до излишни килограми. Баховата терапия е ориентирана към модификация и трансформация на емоциите и освобождаването на блокажи в емоционално-духовен план. Това съвсем не значи, че някой друг ще свърши работата, но много често се случва така, че дори и осъзнати по отношение на емоциите си хора, със силна воля и желание за личностно себеизграждане, имат интелектуално разбиране за проблема, но им липсва ресурс да се справят с него. Хората са подвластни на своите емоции, страхове, вълнения и чувства и това е всъщност, което ги прави Човеци. Но често, затънали в някаква ситуация или усещане, ние циклим на едно място и не успяваме да се задвижим в желаната посока. В такива случаи цветните есенции помагат да преодолеем кризата и да придобием нова, по-различна гледна точка по отношение на дадена ситуация или проблем. А това вече ни освобождава от нуждата да компенсираме липсата на доволство от живота с повече храна и вредни навици, водещи до затлъстяване.

Очаквайте следващата тема: Хранене според лунния календар

Свързани теми:

Аюрведа – изкуството на живота »

Цветята на Бах »

Цветята на Бах 2: За смисъла и ползата от терапията »

Цветята на Бах 3: Чакрите на Кундалини и Седемте групи нагласи »

Програма за здраве и благополучие »

Житен режим на Учителя Петър Дънов »