Прошко Прошков и Румен Христов са кандидатите на Синята коалиция

Новините

13-06-2011, 07:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прошко Прошков е кандидатът на Синята коалиция за кмет на София,

който спечели убедително вътрешния вот на сините вчера. Той е получил около 4000 гласа повече от кандидата на СДС Владимир Кисьов. Светослав Малинов, кандидатът на ДСБ за президент, печели изборите в София, Варна, Пловдив и др., но не и в страната, където гласувалите за Румен Христов са повече. Според данните от късно снощи от общо около 75 000 гласували, 40 000 са подкрепили Румен Христов, а 35 000 - Светослав Малинов.  Последните данни от тази сутрин сочат около 9000 гласа преднина за Христов, който става и кандидат на Синята коалиция за същинските президентски избори наесен.

„Не мога да съм разочарован за София. Най-важният резултат е изключително високо гласуване за нас. 75 000 гласа са страшно много за първични избори. Това е много голямо гласуване с оглед на членската маса в пъти. Кой е загубил и кой е спечелил, си остава за партиите. Аз съм доволен от резултатите си в някои градове и съм много недоволен от други. Важното е, че броят на гласувалите надмина моите очаквания”, каза Малинов. Активността на гражданите на предварителните избори е много добра и тя прави вота напълно легитимен, посочи Веселин Методиев, който оглавява предизборния щаб на ДСБ. Той допълни, че активността е била най-голяма в столицата. В София са гласували 25 хиляди души.

Според Веселин Методиев вотът в страната показва, че е по-скоро партиен, отколкото мажоритарен. „Ние почти възпроизведохме съотношението между двете партии от Европейските избори през 2007, които бяха основата за изграждането на Синята коалиция. ДСБ има своите места, където получи по-голяма подкрепа – като Варна, Пловдив, Габрово Благоевград, Перник. СДС има своите места, където получи голямо доверие – Монтана, Плевен, където има кметове. В Свищов СДС също има много голям резултат. След предварителните избори разположението на двете партии в страната доби ясни очертания като подкрепа”, каза Веселин Методиев. По думите му най-важното, което предстои пред Синята коалиция, е двамата кандидати – Румен Христов на СДС за президент и Прошко Прошков на ДСБ за кмет на София, от кандидати на своите партии да станат кандидати на Синята коалиция, да обединят и убедят колегите от другата партия.

Националните ръководства на ДСБ и СДС ще обсъдят и анализират редица детайли от проведените предварителни избори, уточни Методиев. „За нас различно при тези избори бе появата на този нетрадиционен вот – в ромските махали на някои градове. Ние ще обсъдим този въпрос, защото това не е вотът за Синята коалиция. Не би трябвало да се осланяме на него, това не е постоянен вот и не бихме могли да разчитаме на него”, посочи Методиев.