5 г. условна и 3 хил. лв. глоба наложи ВРС за изнудване

Архив Варна

13-06-2011, 13:17

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено с 5 години изпитателен срок и 3000 лева глоба наложи Районeн съд – Варна за изнудване.

53-годишният М. Бянов бе признат за виновен, че при продължавано престъпление през м. януари 2007 г. в село Въглен, с цел да принуди 36-годишна жена да поеме имуществено задължение, я заплашил с насилие и с отвличане на детето й.

Според обвинителния акт, подсъдимият отишъл в дома на потърпевшата жена на 16.01.2007 г. и заявил, че нейния съпруг (работещ по това време в чужбина) му дължи пари.

Той заплашил жената, че ще отвлече детето й, а нея ще продаде, ако на следващия ден не се яви в офиса му и не подпише договор за паричен заем за сумата от 22 000 лева.

Уплашената жена със свои роднини още на сутринта отишла при Бянов, който пред всички показал пистолет, повторил заплахите си и я принудил да поеме паричното задължение.

По силата на подписания и заверен пред нотариус договор, жената се задължавала за срок от 3 месеца на 3 равни вноски да изплати пълната сума. Периодично впоследствие подсъдимият напомнял за поетото задължение, докато в началото на април потърпевшата не издържала и подала жалба в полицията.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок.