Русия официално се ожали за „вандализма” с паметника на съветската армия

Новините

22-06-2011, 09:42

Снимка:

www.dnevnik.bg

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Руското Министерство на външните работи изрази в сряда официално спозиция по повод "неспиращите вандалски прояви срещу Паметника на Съветската армия в София.

"Съжаление будят неспиращите актове на вандализъм срещу Паметника на Съветската армия, разположен в центъра на София, и опитите на представители на някои политически сили да издействат събарянето му", заявява руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Хулигани изцапаха с цветна боя фигурите на воините по един от барелефите на монумента" – така в документа е описан "поредният крещящ инцидент". В края на миналата седмица неизвестен артист "осъвремени" съветските войници от една от скулптурните композиции на монумента в комикс герои, а под тях изписа "В крак с времето".

Руското външно министерство е убедено, че тези действия "не отразяват нагласите на широките слоеве от българския народ, с който ни обединяват многовековни исторически връзки на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ".

Официалните власти в страната най-сетне да вземели мерки, за да не се допускат занапред гаври с паметта на съветските воини, паднали в името на освобождението на България и на Европа от нацизма, а виновниците за оскверняването на мемориала да бъдат изобличени и наказани", казват официалните руски власти.

Руското посолство в София и група български организация, сред които Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите в България, Съюзът на сержантите и офицерите от резерва и запаса, Национално движение "Русофили", Форум "България-Русия", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Съюзът на българските писатели, Съюзът на архитектите в България, Съюзът на филмовите дейци, Съюзът на българските журналисти  заеха по-рано аналогична позиция.

СБЖ съобщиха, че за сряда вечер пред паметника на Съветската армия са предвидени "митинг и възпоменателен молебен по случай 70-годишнината от началото на Великата Отечествена война".