ХИВ позитивните в Източна Европа са почти колкото в Африка

Архив Варна

30-06-2011, 04:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Броят на ХИВ позитивните в Източна Европа нараства и скоро може да надмине инфектираните в Африка, пише „Новинар”.

За това алармира Елица Петрова от фондация "Глобална инициатива в психиатрията-София" по време на семинар по проекта "Да научим! Пилотно въвеждане на образованието за развитие в българското училище". 2 милиона души в Източна Европа са болни от СПИН.
Повечето носители на ХИВ в Европа са мъже - 66% от инфектираните. Сред най-засегнатите страни са Молдова, Украйна, Естония и Португалия. В 45-те най-засегнати държави от ХИВ е изчислено, че между 2000 и 2020 г. 68 милиона души ще починат по-рано, отколкото ако не бяха болни от СПИН.

1333 ХИВ позитивни има в момента в България. От началото на 2011 г. са били регистрирани 62 нови случая на инфектирани с ХИВ. 53-ма от тях са мъже, а 9 са жени. 38 на сто от новооткритите случаи са засегнали хора под 29 години. Най-много от инфектираните са в София и Пловдив.

Броят на починалите от СПИН в България е общо 550 души. През последната година са починали 12 души, допълни Петрова. По думите й за първите четири месеца на тази година за ХИВ са се изследвали 14 257 души.

"В същото време от фондацията алармираха, че друга болест, която се смята за изкоренена у нас, се завръща. Туберкулозата отново се превръща в проблем за България, предупреди Петрова. В световен мащаб през 2009 г. са били регистрирани 9,4 милиона нови случаи на болни от туберкулоза.