Седмица на френската гастрономия във Варна 13 – 18 юли 2011

Мисия Варна

01-07-2011, 16:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Едва ли има човек, изкушен от добрата храна, който да остава безразличен при споменаването на израза “френска кулинария”.

За ценителите на гурме културата предстоят:

3 гастрономически вечери

В  3 варненски топ ресторанта

С  4 френски топ готвачи,

И 3 различни 5 степенни менюта

Инициатор на тази седмица на френската кулинария във Варна е Франкофонски център-Варна.

Както всяка година, така и тази, Почетното консулство на Германия и Франция традиционно организира празника на Република Франция, 14 юли.  По повод на това, Представителството на Френски институт-България във Варна и Алианс франсез-Варна обогатяват празника с тази френска кулинарна седмица, подарък за жителите на морския град. Събитието се организира и с любезното съдействие на нашите институционални партньори от Франция – Департамент Нор в рамките на споразумението за сътрудничество, подписано с Община Варна, както и благодарение на частни партньори и  ресторантите домакини –   „Red Canapé, бистро „Европа, ресторант „Сезони”

Това събитие се вписва в международния фестивал на френската гастрономия

„So French, So Good”, лансиран от правителството на Франция, който има за цел организирането на събитие, свързано с гастрономията по време на 14 юли (Националния Празник на Франция), за да се опознаем по-добре  френската кухня и начин на живот. Това първо издание на седмицата на кулинарното майсторство ще почете френската гастрономия, която от 16 ноември 2010г. е включена в списъка на Юнеско на нематериалното културно наследство на човечеството.

ПРОГРАМА  НА  СЕДМИЦАТА :

13 юли 19.30ч. – коктейл по случай националния празник на Република Франция-двора на Археологическия музей – коктейлът ще бъде изцяло подготовен от шеф майсторите,гости от Франция заедно с главните готвачи на ресторантите домакини и с любезното съдействие на учениците от Професионалната гимназия по туризъм.

14 юли 19.30 ч. – ресторант „Red Canapé”, тел. +359 882 005 005

Цена на куверта – 49лв.

Менюто включва класически френски ястия представени по модерен и актуален за нашето време начин

15 юли 19.30 ч. – бистро „Европа”, тел. +359 52 60 39 50; 62 05 14

Менюто представя традиционната кухня на Северна Франция, известна със  здравословните и укрепващите си качества

Цена на куверта – 45лв.

16 юли 19.30 ч. – ресторант „Сезони”, тел. +359 52 71 14 84

Менюто включва морски дарове с подчертан вкус и аромат на съставките

Цена на куверта – 43 лв. (българските вина са по предложение на ресторантите)



Фредерик Гуто е преподавател по кулинарни техники в гимназията в Авен-сюр-Елп.

Завършвайки гимназия, Фредерик работи в реномирани гастрономически ресторанти, в Елисейския дворец, в Риц, след което започва да се занимава с преподаване.  Винаги има желание да експериментира в кулинарството. Участва в редица конкурси, преди самият той да стане част от организаторите на един от най-значимите ученически кулинарни конкурси, Трофеят „Жан Сабин”.


Сирил Шамбер е един от управителите на ресторанта „La croisée des saveurs” („Кръстопът на вкусовете”) в Кампиен, Пикардия.

Завършвайки кулинарното си образование в Соасон, той започва работа в реномирани заведения. Работи също за г-н Пашеко (лауреат на конкурса „Най-добър специалист в професията си”) в ресторанта му, удостоен със звезда Мишлен в Париж. След което започва работа в Шато дьо Курсел, ресторант, който също е удостоен със звезда Мишлен. Преди да започне работа в Кампиен, работи в екипа на „L’Aubergade” в Дюри. Пристрастен към конкурсите, Сирил е лауреат на конкурса за студено ястие Romorantin и вице-шампион на шоколадовия салон в Кампиен.


Тиери Дапврил е кулинарен директор на гимназията по хотелиерство Жес дьо Форет в Авен-сюр-Елп.

Винаги се е интересувал от кулинарното изкуство, професионалният му път го отвежда от гимназията по хотелиерство до Елисейския дворец, след което в най-реномираните ресторанти в Лил, като част от техните бригади. Участва в редица конкурси (Трофей „Белите шапки”, Culinary trophy). След това той става член на журито на полу-финала на престижния конкурс „Един от най-добрите занаятчии на Франция”. Днес, той е отговорен за сладкарския отдел на вечерите „Престиж”, които се организират в гимназията. Той отговаря и за функционирането на кухните в училището.


Кристоф Доверн започва работа в ресторант, удостоен със звезда „Мишлен” като готвач, след което става зам. главен готвач в традиционен ресторант в Амиен и се издига до негов главен готвач. След една година, прекосява Ла Манша и пребивава две години във Великобритания, като зам. главен готвач в хотел, след което работи като готвач в бар и главен готвач в яхтен клуб. От 1997 г., Кристоф решава да се посвети на образованието. Той обучава бъдещите готвачи в северна Франция. Член е на Кулинарната Академия на Франция, Кристоф работи за интернет сайта 750g.com като кулинарен експерт-консултант.