Съдят Шулева за издаване на държавна тайна

Архив Варна

05-07-2011, 04:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В. „24 часа” съобщава  сензационна новина- бившият вицепремиер и министър на икономиката от правителството на НДСВ Лидия Шулева е подсъдима за издаване на държавна тайна и уточнява, че по делото срещу нея вече са проведени две заседания, без да има съобщение за медиите.

Процесът тече в Софийския градски съд и е секретен, потвърдиха от прокуратурата.

Според запознати с разследването Шулева е изправена пред Темида заради скандалното назначаване на Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство.

Обвинението твърди, че тя го поставила на отговорната длъжност, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация. На тази позиция той на практика имал достъп до всички секретни материали на ведомството.

"Пълни глупости. Не очаквайте от мен да ги коментирам", каза вчера Лидия Шулева.

Павлов и Таня Танчева, шеф на отдел "Компютърни мрежи", бяха задържани на 8 декември 2006 г. при зрелищна акция на маскирани полицаи в Министерството на икономиката. Двамата бяха обвинени за престъпление по служба и за опорочаване на конкурс за обществена поръчка. Срещу Павлов се водят още две производства - за пране на пари и за изнасяне на класифицирана информация.

Шулева е четвъртият ни висш държавник, който се разследва за издаване на тайна след Румен Петков, Сергей Станишев и Симеон Дянков.