Половината слънчеви очила опасни

Новините

08-07-2011, 10:04

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Констатацията е направена в резултат на проверка на дирекция "Надзор на пазара" в началото на миналия месец, съобщава „24 часа”.

В продължение на три дни са проверени 783 вида и марки слънчеви очила в над 200 търговски обекта в цялата страна, каза за "24 часа" Лиляна Цанкова, експерт по личните предпазни средства в дирекцията, която е към Държавната агенция по метрология и технически надзор.

От един вид, марка, модел очила може да има в складовете по 500 бройки, така че направената проверка се отнася за хиляди очила.

При 392 вида са констатирани несъответствия. Това е над 50% от проверените. Което означава, че тези модели няма да могат да предпазят очите от увреждания, казва експертът. Възможно е да се стигне дори до ослепяване.

Експертите от метрологията не се ангажират с коментар, но според оптици доста повече от половината българи вземат евтини аксесоари и освен цената гледат ефектната форма на очилата, а не толкова качеството на стъклата.

357 вида очила са без констатирани несъответствия, което означава, че при тях всичко е наред, показва още проверката.

Несъответствие има в няколко случая. Не е изписана категорията на филтъра на стъклата.

Ако очилата не са предназначени за пряко наблюдение на слънцето, трябва да има предупредителен текст, че с тях не може директно да се гледа светилото.

74 от проверяваните марки са без маркировка за идентификация, а с непълна са - 143 вида. Липса на маркировка означава, че първо е “нелегален” производителят или доставчикът .