Българска следа в News of the world

Новините

11-07-2011, 10:33

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Монитор” посвещава своя публикация днес на най-старият британски таблоид "Нюз ъф дъ уърлд”, който издаде вчера последния си брой и в него беше описан скандал с български сводник.

Таблоидът трябваше да прекрати съществуването си заради скандала с подслушването на телефоните на около 4000 души.

Във вчерашния брой е поместена статия за българина Наско, който продава сексробини във Великобритания. Напереният български мошеник, наричан от наплашените му момичета Мечката, е шеф на международна мрежа, продаваща избягали от бедните си страни момичета на британски бардаци за 900 лири.

В разгара на скандала с подслушването на телефоните на около 4000 души от таблоида "Нюз ъф дъ уърлд", заради който най-четеното британско издание, основано през 1843 г., бе закрито вчера, се заговори за пресъздаването на цялата афера на големия екран или за телевизията под формата на минисериал, съобщи в. "Индипендънт".

Междувременно разследването на аферата с подслушаните телефони продължава и полицията проверява сведенията, че ръководните кадри на "Нюз ъф дъ уърлд", включително и Ребека Брукс, са изтрили милиони имейли, които са си разменили помежду си в опит да попречат на Скотланд ярд да си свърши добре работата и да открие кой е поръчал подслушването на телефоните, пише в. "Гардиън".

Незаконните хакерски пробиви в гласовата поща са били "обичайна практика" в най-тиражния британски седмичник "Нюз ъф дъ уърлд" и са били прикривани от ръководни лица на компанията издател, твърди високопоставен полицейски служител, цитиран от Ройтерс.

През следващите дни полицията ще разпита Ребека Брукс, изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", която притежава "Нюз ъф дъ уърлд" и останалите британски вестници на австралийския магнат Рупърт Мърдок, съобщи "Сънди телеграф". Полицията отказа коментар.
Мърдок изрази в събота безрезервната си подкрепа за Брукс.

Последният брой на най-четения британски таблоид "Нюз ъв дъ уърлд" се появи по британските вестникарски будки. На челната страница на вестника пише: "Благодарим ви и довиждане".  "След 168 години ние накрая казваме едно тъжно, но и изпълнено с много гордост довиждане на нашите 7,5 милиона читатели, се казва в колективна статия във вестника.

"Имаше незаконно подслушване на телефони и вестникът съжалява искрено за това. Това прегрешение ще бъде изкупено, но ние се надяваме, че историята накрая ще ни съди по работата, която сме извършили през всичките тези години", се казва още в статията.