Децата, нуждаещи се от лечение в чужбина, са обречени на смърт

Новините

12-07-2011, 10:55

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В. „Новинар” се спира на тема от последната седмица- постановлението на МС за таван при лечението на деца в чужбина. Държавата застрашава живота на децата, нуждаещи се спешно от животоспасяващо лечение в чужбина, алармираха от неправителствения сектор

Пациентските организации предупредиха, че подрастващите в най-тежко състояние ще останат без лечение заради въпросното  постановление на МС, според което се поставя таван от 180 хил. лева за изпращането им в чуждестранно лечебно заведение.

От НПО-сектора заявиха, че тези случаи струват най-много средства, които далеч надхвърлят границата от 180 хил. лева. Поставянето на лимит реално застрашава живота на нуждаещите се деца според експертите.

Текстът ощетява и децата, нуждаещи се от присаждане на орган. Те реално ще бъдат лишени от право на трансплантация.

Трансплантирането зад граница струва не по-малко от 230 хил. евро, заявиха от организации. Според постановлението обаче средствата за присаждане на орган, които фондът за лечение на деца в чужбина има право да отпусне, е равно на три пъти от стойността на трансплантацията у нас.

Това е около четири пъти по-малко от нужната сума за присаждане в чужбина. Експертите коментираха, че подрастващите ще бъдат оставени на произвола, тъй като в България не се извършват детски трансплантации. С новите правила за финансиране децата и техните родители ще разчитат на благотворителни кампании.

Теодора Захариева от Центъра за защита на правата в здравеопазването изрази и опасенията си, че заради постановлението ще пострада и финансирането за други медицински услуги. НПО-та обявиха, че ще търсят всички възможни начини да променят постановлението.

В момента техните юристи проучват възможността да се сезира Конституционния съд чрез омбудсмана. Те не изключиха и протести, ако кабинетът на промени текста.