Почитаме Свети Седмочисленици

Животът

26-07-2011, 23:31

Снимка:

Уикипедия

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Почитта на българската църква към делото на равноапостолите Кирил и Методий и техните най-близки ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий като се изразява и в общото им честване като св. Седмочисленици.

Свети Седмочисленици е събирателно название за светците, почитани от Българската православна църква като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата.

Те са Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий. В руската православна църква братята Кирил и Методий се честват отделно, а учениците им се признават за равноапостоли. Българската православна Църква е определила 27 юли, Денят на успението на Св. Климент Охридски, и за Ден на Светите Седмочисленици.а.

През 886 г. кан Борис, след покръстването-княз Михаил, спасява книжовниците от гоненията и ги посрещна и им дава насърчение и държавна подкрепа на техното свещено дело. По негова заповед били създадени две главни просветни средища с школи за обучение и скриптории за превеждане от гръцки на старобългарски на християнската книжнина и за нейното разпространение, а също така и за подготовка на свещенослужители за младата българска християнска църква. Наум оглавил това в Плиска, а Климент бил изпратен да ръководи това в югозападните български земи с център Охрид, като дори местните административни и военни власти са поставени в негово подчинение. Житието му разказва, че за седем години той лично е обучил над 3500 свещеници и учители. Така се създали нужните условия и в кратко време гръцкият език в богослужението и администрацията бил заменен с народностния български език, разбираем за практически всички българи в онези времена. След приемането на християнството от Киевска Рус, сътворената от тях църковна книжнина наложи старобългарския език като официален църковнослужебен език от Адриатика до Далечния Изток.

На 27 юли Православната църква почита паметта и Св. Пантелей Пътник и Упение на един от Светите Седмочисленици - Свети Климент Охридски.