От кръшкане цепи глава

Новините

29-07-2011, 10:44

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 29 юли

Обстойна публикация, препечатка от британския  в."Дейли Мейл”, има в днешния „Стандарт”, посветена на причините за мигрената.

Възмездие за похотта на кръшкачите е - главоболие, обяснява невроложката от Лондонската клиника по мигрена д-р Джайлс Ерлингтън.

Утехата е една - главоболието след оргазъм поне си струва. Защото другите необичайни "дружки" на мигрената не могат да ви дадат и 1% от екстаза на чуждото легло. Как да замениш забранения секс за сандвич с шунка, цигара или нова прическа?

Суета, чревоугодничество, похот, леност - неслучайно са сред седемте смъртни грехя. Факт - пороците са "обичайните заподозрени" и за пристъпите на мигрена. Ето как малките прегрешения - в леглото или пред огледалото, ни удрят право в "китарата".
Трай, бабо, за хубост!

Хубавата прическа струва скъпо - във всякакъв смисъл. Оказва се, че глезотиите при фризьора докарват мигрена, обяснява д-р Джайлс Ерлингтън. Най-коварно е божественото миене на косата в салона. Причината - когато главата е наведена назад и вратът е изпънат по неестествен начин, нервите страдат. Мигрената обаче не удря веднага - а чак след ден-два. Същата коварна болка отключват и безкрайните разговори по телефона.

Неведоми са пътищата на мигрената - понякога тръгват от белия дроб. Невролозите си имат дори има за него - "главоболие от кашлица". Но понякога болката в главата идва след кихане, интензивно духане на носа или пък често навеждане. Оказва се, че в 1% от случаите главата ни "блъска" именно от напрежение в мозъка. Болката се разпознава лесно - остра и пронизваща е, трае една няколко секунди и удря в тила.

Мързелът е полезен - доказва го д-р Ерлингтън. И от спорт боли кракът - особено от джогинг. Защо? Кръвоносните съдове в главата, врата и скалпа се напрягат, а вътречерепното налягане се увеличава. Затова често хората, склонни към мигрени, получават пристъпи във фитнеса.

Лузърите също си патят от глава. Мигрената само чака да й падне някой комплексар с ниско самочувствие, обясняват невролозите от университета в Торино. Според италианците, плахите са по-податливи на стрес. Не им стига и серотонин, който да ги брани от болката.

Евтиният сандвич е враг не само на талията. Скапаната храна докарва главоболие, доказали са учените. Най-голямото зло е шунката, защото е тъпкана с консерванти. Тираминът в нея засилва притока на кръв към мозъка. От шунка главата се чувства като в менгеме. Болка е и от двете страни, а не - като при класическата мигрена.

Tираминът се образува от разпадането на протеините в престоялите храни. Има го в изобилие в консервираните храни -  пушени, мариновани или ферментирали. Както и в сиренето, шоколада, колбасите, ананасите и бананите.

От изневярата боли - буквално. Според датските учени, мигрената след оргазъм е по-страшна, ако сте кръшнали. Причината - екстазът с чуждия е по-разтърсващ. А оттам - и главоболието след оргазъм - титанично.

Не "варете" мозъка си под душа, призовават невролозите. Горещата струя подлудява кръвното и ви удря право и много болезнено в челото. Пристъпът обикновено отминава след около 5 минутки. А атаката между очите може да отключи не само врялата баня, а и леденият сладолед в жегата.