Сателити следят концесионерите по Черноморието

Новините

02-08-2011, 07:24

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Новинар" на 2 август

Нова модерна техника вече следи дали се спазват нормативните изисквания 50 на сто от плажната ивица да е свободна от чадъри и шезлонги, съобщава „Новинар” като се позовава на думи на министър Р. Плевнелиев.

Системата ще следи за спазването на схемите за разположение на заведенията, чадърите и свободните зони.600 различни нарушения са открити при стопанисване на плажните ивици, обяви в понеделник регионалният министър Росен Плевнелиев.

„Чрез GPS-и и сателити отгоре замерваме и следим каква част от плажовете са със съответните чадъри и каква част - не", заяви Плевнелиев и уточни, че до няколко дни техниката ще бъде демонстрирана на някои от плажовете.

Чуждите туристи масово злоупотребяват с имиджа на България като несигурна държава и подават фалшиви сигнали, че са ги обрали, за да приберат парите от туристическите си застраховки, заяви Елена Иванова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик на хотел в Слънчев бряг. „Това, което със сигурност знаем, и хотелиерите, и в полицията го знаят и общо е публична тайна е, че 80% от тези сигнали са фалшиви", твърди Иванова.

По думите й обаче полицията е длъжна да ги напише в сводката си, защото е подаден такъв сигнал.